Places logo
Menu

De nieuwe wetgeving Payment Services Directive (PSD2)

De nieuwe wetgeving Payment Services Directive (PSD2)

Begin dit jaar is Payment Services Directive (PSD2) doorgevoerd. Dit is de vernieuwde Europese wetgeving voor het betalingsverkeer van bedrijven en consumenten. PSD2 gaat ons allemaal aan. Wat verandert er en wat gaan we ervan merken?

Vernieuwde wetgeving

PSD2 introduceert nieuwe diensten voor derde partijen om via internet te betalen en om informatie over uw (zakelijke) betaalrekeningen te krijgen. Denk hierbij aan telecom-, fintech of grootwinkelbedrijven die financiële diensten aanbieden waarbij consumenten vanuit één online platform verschillende bankrekeningen kunnen beheren. Derde partijen die deze dienst willen aanbieden hebben hiervoor toestemming en een vergunning van een Europese toezichthouder nodig om met deze privacygevoelige gegevens om te mogen gaan.

Innovatie stimuleren

PSD2 is in het leven geroepen om meer innovatie en concurrentie te stimuleren binnen de betaalsector. De richtlijn is bedoeld om de fintech industrie een meer eerlijke kans te geven: banken schermen hun financiële data namelijk te veel af. Zo kunnen webshops controleren of hun klanten kredietwaardig genoeg zijn wanneer zij kiezen voor achteraf betalen. Verder kunnen hypotheekadviseurs met één klik inzien hoeveel geld klanten maximaal mogen lenen. Kortom, financiële bedrijven kunnen toegang krijgen tot een goudmijn aan betaalgegevens.

Privacy ophef

Bij de bekendmaking over de nieuwe richtlijn was er vorig jaar in Nederland veel discussie over PSD2 opgelaaid. Ondanks dat de Eerste Kamer de wetgeving heeft ingestemd, zijn de zorgen over de privacy nog niet weggenomen. De angst bestaat dat PSD2 niet alleen toegang geeft voor financiële start-ups, maar ook voor grote techbedrijven zoals Google en Facebook. Daarnaast wordt gevreesd dat consumenten hun privacy opofferen voor kortingen op bijvoorbeeld een zorgverzekering of hypotheek. Minister Hoekstra noemde PSD2 in de Tweede Kamer onbekend gebied. In een artikel van het NRC benoemt hij dat de grote vragen over privacy een hele bak aan waarborgen komen, maar of die goed genoeg zijn zal de praktijk ons moeten leren.

Bedrijven die financiële gegevens van consumenten willen ophalen, kunnen een vergunning aanvragen bij het Digitaal Loket Toezicht van toezichthouder De Nederlandsche Bank. Meer weten over PSD2? De Nederlandsche Bank (DNB) informeert consumenten en winkeliers over PSD2 namens het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB).Het MOB is een samenwerkingsverband van vijftien maatschappelijke organisaties, zoals consumenten-, winkeliers- en bancaire organisaties.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!