Places logo
Menu

Netwerken, zo moet het

Netwerken, zo moet het

Voor u als ondernemer is netwerken zeer belangrijk. Netwerken houdt in dat u uw contactenkring uitbreidt en optimaal gebruik maakt van bestaande en nieuwe contacten. Netwerken is dus niet alleen belangrijk om nieuwe opdrachten binnen te halen, maar ook om het bestaande netwerk te onderhouden. Deze contacten kunnen u bijvoorbeeld helpen met vraagstukken waar zij zich al eerder mee bezig gehouden hebben. Maar succesvol netwerken, hoe doet u dat? In deze blog geeft Places.nl u tips.

1. Wees representatief

Op het moment dat u gaat netwerken is het belangrijk dat u uzelf goed kunt presenteren. Jezelf zijn, zelfvertrouwen uitstralen en weten waar u het over heeft zijn belangrijke zaken. U moet weten welke boodschap u wilt overbrengen. Uw boodschap is afhankelijk van uw publiek. Aan een potentieel contact vertelt u bijvoorbeeld wat anders dan aan een bestaand contact. Verdiep uzelf dus van te voren in uw publiek zodat u weet wat u voor hen kunt betekenen. Daarnaast is uw uitstraling erg belangrijk. Uw kleding en uw houding zijn bepalend voor de manier waarop uzelf en daardoor ook uw onderneming overkomt.

2. Stel uw doelen op

Tijdens het netwerken kunt u een goed verhaal overbrengen zodra u weet wat uw doelen en de doelen van uw onderneming zijn. Waar liggen uw kwaliteiten? Waarom bent u graag met bepaalde zaken bezig en wat is uw ervaring? Dit vraagt een kleine voorbereiding voorafgaand aan uw netwerkbijeenkomst. Om een relatie aan te gaan moet uw gesprekspartner u gaan vertrouwen in uw kwaliteiten. Naar aanleiding van het gesprek moet uw potentiële partner er vertrouwen in hebben dat u goed bent in wat u doet, en zal dit bepalend zijn om wel of geen relatie aan te gaan.

3. Luister en vraag door

Luisteren en doorvragen zijn erg belangrijk tijdens een netwerkbijeenkomst. Op die manier laat u zien dat u volledig de aandacht heeft voor uw gesprekspartner. Daarnaast bieden luisteren en doorvragen bijvoorbeeld ook de mogelijkheid om met uw verhaal en expertise vervolgens in te haken op het verhaal van uw gesprekspartner. Probeer daarnaast niet de standaard vragen te stellen, maar wees hier (gepast) creatief in.

4. Stel anderen voor

Tijdens een netwerkbijeenkomst kunt u uw gesprekpartner en anderen aan elkaar voorstellen. Hierdoor laat u zien dat u weet wie er bijvoorbeeld deskundig of gespecialiseerd is in een bepaald onderwerp. Tegelijkertijd laat u zien dat u de ander ook wat gunt. Tot slot is het een nette manier om het gesprek te beëindigen.

5. Ervaring is dé leermeester

Netwerken, netwerken en nog eens netwerken. Ervaring is de beste manier om succesvol te worden in netwerken. blog_netwerk_3

Na afloop

Is uw netwerkbijeenkomst afgelopen? Dan gaat u thuis verder aan de slag, want het is de bedoeling dat u in verbinding blijft met uw (nieuwe) contacten. Sla uw nieuwe contactgegevens goed op, mail over toegezegde informatie, plan gemaakte vervolgafspraken in en verzamel uw ontvangen visitekaartjes op een vaste plek. Een geschikte manier om uw contacten bijvoorbeeld aan uw netwerk toe te voegen is het linken via LinkedIn.

De diensten van Places om uw netwerk onderhouden

Het is niet alleen belangrijk om uw (nieuwe) contacten goed te beheren en te onderhouden, ook wilt u zelf goed vindbaar en bereikbaar zijn voor de contacten die op zoek zijn naar uw onderneming en uw expertise. Met de diensten van Places kunt u dit realiseren. Blijkt uw gesprekspartner van de netwerkbijeenkomst bijvoorbeeld geen visitekaartje van u te hebben, maar wilt hij of zij graag opnieuw een gesprek met u aangaan, dan zorgt een bedrijfsvermelding op Telefoonboek.nl ervoor dat uw contactgegevens direct vindbaar zijn op internet.

Bent u in vergadering en ziet u achteraf dat u een telefoontje van een potentiële partner gemist heeft? Dan zorgt de Places Antwoordservice ervoor dat de telefoon altijd op afstand wordt beantwoord en mist u deze belangrijke telefoontjes niet meer. Start het onderhouden van uw netwerk dus direct met deze effectieve diensten! Neem gerust contact op met onze servicedesk via 024 - 3555 299 voor meer informatie. Wij helpen u graag!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!