Places logo
Menu

Nederlandse quinoa-handel verdrievoudigd in de afgelopen vier jaar

Nederlandse quinoa-handel verdrievoudigd in de afgelopen vier jaar

De hippe, gezonde superfood quinoa - vergelijkbaar met couscous - wordt alsmaar populairder. Dat is dan ook zeker te merken in de handel van deze plant. In 2016 importeerde Nederland maar liefst 5,5 miljoen kilo quinoa; dat is ruim 3 keer zoveel als vier jaar geleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Een van de grootste importeurs

Niet alleen importeert Nederland meer quinoa, zij exporteert de plant ook steeds meer. In 2012 werd er nog zo"n 1,4 miljoen kilo geëxporteerd naar voornamelijk andere Europese landen en in 2016 was dit volume gestegen naar maar liefst 3,5 miljoen kilo.

Het CBS meldt dat ruim 63 procent van de quinoa die Nederland importeert, ook weer wordt geëxporteerd naar de buitenlandse markt. Het overige percentage wordt dan in Nederland verkocht. In 2016 was er 2 miljoen kilo quinoa beschikbaar voor de Nederlandse consument. Vier jaar eerder was dat slechts 267.000 kilo.

Nederland is momenteel dan ook de tweede grootste quinoa-importeur van Europa. Frankrijk is momenteel de grootste met een import van 6,3 miljoen kilo in 2016. Op nummer drie staat Duitsland die 5,2 miljoen kilo importeerde. De andere Europese landen exporteren de plant tevens naar het buitenland.

Import uit Zuid-Amerika

De plant komt voornamelijk uit Zuid-Amerika - 5,2 miljoen kilo, bijna 90 procent, komt uit dit continent. Het is voornamelijk Peru die veel in quinoa handelt. Met ruim 4,1 miljoen kilo is dit Zuid-Amerikaanse land de voornaamste bron van het gezonde voedselitem.

Sinds een aantal jaren wordt quinoa ook in Nederland geproduceerd. Er zijn momenteel 20 bedrijven met minder dan 100 hectare die de plant produceren.

Vanwege het gezonde imago van quinoa, is de plant bestempeld als "superfood"; een term die wordt gebruikt om een voedingsmiddel te beschrijven met gezondheidsbevorderende elementen.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!