Places logo
Menu

Nederlandse banken ING, ABN AMRO en Rabobank mogelijk betrokken bij verdachte transacties

Nederlandse banken ING, ABN AMRO en Rabobank mogelijk betrokken bij verdachte transacties

In 2017 heeft Britse zakenman Bill Browder aangifte gedaan tegen diverse Nederlandse banken. De banken worden verdacht van het witwassen van crimineel geld uit Rusland. Hoewel de aangifte al een jaar geleden is gedaan is het nu pas openbaar bekend gemaakt. Het Openbaar Ministerie (OM) doet onderzoek naar de aanleiding van de aangifte.

Witwaspraktijken

Verschillende Nederlandse bedrijven, veelal exporteurs van groenten, fruit en bloemen leverden producten aan Russische kopers. De bedrijven werden hiervoor betaald door de verdachte partijen via het Estse filiaal van Danske bank, de grootste bank in Denemarken. Danske bank werd tussen 2007 en 2015 al beticht van witwaspraktijken. De bank zou 200 miljard euro aan dubieuze geldstromen hebben verwerkt.

Banken

De Nederlandse bedrijven kregen voor het leveren van producten aan Russische afnemers geld gestort op Nederlandse rekeningen. De rekeningen bevonden zich bij de grootste banken van Nederland: ING, ABN Amro en Rabobank. Er zijn nog geen aanwijzingen gevonden dat de Nederlandse bedrijven wisten van de fraude.

Fraude voorkomen

Het witwassen van zwart geld komt regelmatig voor in diverse branches. Met name in branches als vastgoed, de cannabissector en de horeca wordt geld witgewassen. Andere branches zijn ook geschikt zoals kleine supermarktjes en hotels. Gevolgen van witwassen zijn oneerlijke concurrentie, onverklaarbare inkomsten, duistere financiering en betrokkenheid van criminelen. Als ondernemer kun je onbewust slachtoffer worden van witwaspraktijken. Je kunt ook te maken krijgen met andere vormen van misleiding en fraude. Wanneer je slachtoffer wordt dien je aangifte te doen bij de politie. Er zijn ook diverse meldpunten waar je terecht kunt als je vragen hebt. Ondernemers kunnen onder andere te maken krijgen met afpersing, voorschotfraude, acquisitiefraude en identiteitsfraude.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!