Places logo
Menu

Nedcar vreest voor imagoschade na groot aantal medewerkers onder invloed

Nedcar vreest voor imagoschade na groot aantal medewerkers onder invloed

Nedcar voert regelmatig drugs- en alcoholcontroles uit onder haar medewerkers met daarvoor speciaal getrainde speurhonden. Tot nu toe werden er in 2018 zo'n 300 medewerkers gecontroleerd nadat één van de honden een signaal gaf. Na vervolgcontrole bleek ongeveer de helft van deze medewerkers sporen van alcohol of drugs in hun bloed te hebben. Hierbij werd de Wegenverkeerswet overtreden en zijn de medewerkers naar huis gestuurd. Deze medewerkers mogen verder bij Nedcar, maar bij herhaling volgt schorsing of ontslag.

Nultolerantie-beleid voor veiligheid

VDL Nedcar hanteert een nultolerantie-beleid. Dit is naar eigen zeggen bij alle medewerkers bekend en wordt ook gedragen door deze medewerkers. Het bedrijf wil hiermee de veiligheid voorop stellen. Medewerkers die onder invloed de werkvloer betreden, vormen een potentieel risico voor zichzelf en voor collega's.

Imagoschade door negatieve beeldvorming

Ondanks dat Nedcar zeker niet de enige fabriek is waar medewerkers onder invloed van verdovende middelen werken, is het bedrijf volgens vakbondsman Hans Wijers wel de enige waar zoveel mensen positief worden getest bij de steekproef. De beeldvorming van VDL Nedcar neigt dan ook naar een plek waar drank en drugs normaal zijn. ''Dit is uiteraard niet het geval'', zegt Nedcar-directeur Paul van Vuuren.

Vakbond FNV wil in gesprek met VDL Nedcar

Het is de vraag of de negatieve beeldvorming terecht is. Ondanks dat Nedcar een strikt beleid doorvoert waarbij dagelijks wordt gecontroleerd, ligt het aantal positief geteste medewerkers relatief hoog. Dit wordt benadrukt door de Vakbond FNV. ''50 procent is wel heel veel'', aldus vakbondsman Hans Wijers. De vakbond wil met Nedcar in gesprek. Want niet alleen moeten bedrijven zelf hun verantwoordelijkheid nemen, ook wij als vakbond moeten de mensen wijzen op de gevaren, vinden zij.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!