Places logo
Menu

Nationale Secretaressedag: een uitstervend beroep in het zonnetje

Nationale Secretaressedag: een uitstervend beroep in het zonnetje

Vandaag is het de Nationale dag van de Secretaresse, een functie binnen bedrijven die het verdient in het zonnetje gezet te worden. Deze dag vindt elk jaar weer plaats op de 3e donderdag van april. De werkzaamheden die tot deze functie behoren zijn enorm uiteenlopend en wordt bedreigd door de digitalisering. Hoe wordt deze dag gevierd en wat doet deze ogenschijnlijk ondergewaardeerde kracht nou precies?

De Nationale Secretaressedag

Deze dag is oorspronkelijk begonnen in Amerika en is overgewaaid naar Nederland in 1989. Het idee is dat we stilstaan bij de toegevoegde waarde van de secretaresse en om het imago van het vak te verbeteren. Uit traditie kopen werknemers een cadeau voor hun secretaresse en laten deze bijvoorbeeld afleveren op haar adres. Vaak gaat het om bloemen, wijn of een cadeaubon. Sommige bedrijven spelen hierop in met een leuk evenement. Bijvoorbeeld workshops om werkvaardigheden te verbeteren of om jezelf te positioneren als onmisbaar binnen het bedrijf.

Werkzaamheden die tot het takenpakket behoren

Vaak is het helemaal niet zo goed zichtbaar wat een secretaresse doet, omdat het van alles wat is en tegenwoordig vaak op de computer plaatsvindt. In veel gevallen is de secretaresse het visitekaartje van een bedrijf, het ontvangen en te woord staan van gasten is een van de belangrijke werkzaamheden. Daarnaast is er een grote administratieve verantwoordelijkheid zoals facturatie, administratie en archivering. Ook wordt er vaak op de secretaresse gerekend wat betreft algemene bedrijfsondersteuning. Het regelen van lunch, vergaderruimte(s) en schoonmaak werkzaamheden behoren vaak ook tot het takenpakket. Wanneer er specifiek voor een medewerker wordt gewerkt dan hoort het beheren van de agenda en maken van nieuwe afspraken er ook bij.

Het vak bedreigd?

Er is een nieuwe tijd aangebroken en dat betekent ook minder functies als secretaresse. Technologie is in staat om bepaalde werkzaamheden te vergemakkelijken of zelfs over te nemen. Het vak verandert dan ook voortdurend. Het blijven verbeteren van ICT-vaardigheden en werken aan de eigen ontwikkeling is noodzakelijk. Het UWV rapporteerde namelijk tussen 2013 en 2016 een vermindering van functies als secretaresse van 20 procent. Het is dus belangrijk om de onmisbaarheid te laten zien en werknemers moeten zich te realiseren wat zo"n secretaresse allemaal uit handen neemt.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!