Places logo
Menu

Nationale Kunstweek: de voordelen van kunst op kantoor

Nationale Kunstweek: de voordelen van kunst op kantoor

In de tweede volle week van november vindt de Kunstweek 2018 plaats. De Kunstweek biedt liefhebbers verschillende activiteiten, festiviteiten en aanbiedingen. Gedurende deze week moet het voor liefhebbers aantrekkelijker zijn om van beeldende kunst te genieten. Niet alleen particulieren zijn geïnteresseerd in kunst, bedrijven tonen ook regelmatig interesse in kunst. Dit is niet altijd vanuit financieel perspectief, kunst op kantoor kan namelijk bijdragen aan een prettige werkomgeving. In dit artikel wordt aandacht besteed aan de voordelen die kunst op kantoor kan hebben.

Onderzoek

Veel bedrijven verzamelen kunst om de witte muren van kantoorgebouwen te decoreren. Naast decoratie kan kunst nog veel meer voordelen bieden voor de werkomgeving. Kunst.nl, een bedrijf gericht op kunstuitleen voor bedrijven en particulieren, heeft onderzoek gedaan naar kunst op de werkvloer. Daaruit blijkt dat met name bedrijven die tussen de 20 en 100 werknemers hebben kunst op kantoor plaatsen. Wat betreft de branche is kunst vooral bij adviesbureaus populair. ING is een voorbeeld van een bedrijf dat veel investeert in kunst. De bank bezit met 15.000 kunstwerken de grootste bedrijfscollectie van Nederland.

Effecten van kunst

Veel bedrijven die kunst huren, vinden het belangrijk dat zij voor medewerkers een prettige werkplek creëren. Soms hebben medewerkers inspraak in de decoratie van de werkplek en mogen zij mee bepalen in de keuzes. Kunst kan dan een verstandige keuze zijn. Zo creëert kunst energie tussen werknemers, vermindert het stress, verhoogt het de productiviteit en stimuleert het 'anders denken'. Bovendien brengt kunst mensen met elkaar in gesprek, zowel klanten als medewerkers.

Kleuren

Veel bedrijven vinden het belangrijk dat kunst aansluit bij het kleurschema van het pand. Kleur heeft daarnaast ook invloed op het humeur, de creativiteit en productiviteit van medewerkers. Volgens Kantooratikelen.nl heeft de kleur rood bijvoorbeeld een prikkelende invloed op mensen en stimuleert het de bloedsomloop en de hartslag. Oranje zou de kleur van positiviteit zijn en roze verbindt, verzoent en creëert vriendschappen. Bij het inkopen van kunst is het dus ook belangrijk om naar kleurgebruik te kijken.

Kunst trends

In de kunstbranche zijn er verschillende trends, tegenwoordig is fotografie erg in trek bij bedrijven. Er is ook meer vraag naar sculpturen en naar video-installaties. Als je als ondernemer geïnteresseerd bent in het aanschaffen van kunst, is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Hoewel kunst een positieve invloed kan hebben op de werkvloer, moet kunst wel zorgvuldig uitgezocht worden. Kies bijvoorbeeld voor één thema om rust te creëren. Daarnaast is het belangrijk om de tijd te nemen om verschillende schilderijen te bekijken en advies te vragen.


Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!