Places logo
Menu

Na Airbnb wordt nu ook gewone Bed & Breakfast ingeperkt

Na Airbnb wordt nu ook gewone Bed & Breakfast ingeperkt

Vanaf 1 januari 2019 moet voor iedere nieuwe Bed & Breakfast in Amsterdam een vergunning worden aangevraagd. Met de kans dat deze wordt afgewezen vanwege de hoeveelheid al bestaande B&B's in de wijk. De bedoeling hierachter is het vergroten van de leefbaarheid in Amsterdamse wijken. Het heeft te maken met de nieuwe regels omtrent de verhuur van gehele vakantiewoningen in de stad. Naar schatting zijn er nu al 5.000 B&'B's in Amsterdam waarvan ongeveer de helft geregistreerd staat. Al geregistreerde B&B's kunnen wel een overgangsregeling verwachten.

Verhuur vakantiewoningen

Eerder kwam Airbnb in het nieuws wegens overlast die het veroorzaakt in Amsterdam. De reactie van de gemeente hierop is het verminderen van het maximaal aantal verhuurdagen per jaar. Waar dit eerst zestig dagen was, wordt dit vanaf 1 januari 2019 nog maar dertig dagen per jaar. Hiermee wil de gemeente het gebruiken van een huis als verdienmodel ontmoedigen. Er werd geconstateerd dat vakantieverhuur van particuliere woningen met bijna 500% is toegenomen in de stad. In 2013 telde de stad 4.500 appartementen voor verhuur wat in 2017 gestegen is naar 22.000.

Verschuiving naar B&B's

Redenen voor het invoeren van deze nieuwe regel is de ongelijkheid tussen de nieuwe regels voor Airbnb in Amsterdam en de gewone B&B"s. Er is namelijk een verschil tussen de twee. Bij Airbnb worden vaak gehele woningen verhuurd, terwijl bij B&B's het totale verhuurde oppervlak maar 40% van de gehele woning mag beslaan. Hier gaat het dus voornamelijk om kamerverhuur in plaats van woningverhuur. Het Amsterdamse college van wethouders is bang dat met de nieuwe regels voor Airbnb er meer B&B's geopend zullen worden. Bij kamerverhuur geldt namelijk geen maximaal aantal verhuurdagen per jaar.

Kleine bijverdienste

Volgens Airbnb en Amsterdam Gastvrij, de vereniging van particuliere verhuurders in de stad wordt de Amsterdammer met een kleinschalige B&B"s steeds verder in het nauw gedreven. Het hebben van een B&B's levert vaak weinig op. Volgens de voorzitter van Stichting Bed & Breakfast Nederland bieden bijna de helft van alle B&B's één kamer aan. Dit is niet meer dan een kleine bijverdienste, met een gemiddelde prijs van 77 euro per nacht inclusief ontbijt. Daarnaast lijkt dit een verkiezingsstunt te zijn volgens Airbnb en Amsterdam Gastvrij. De gemeenteraadsverkiezingen komen eraan en dit lijkt een manier om Amsterdammers die de toeristische drukte vervelend vinden voor zich te winnen. De wijziging van de huisvestingsverordening komt naar verwachting 2018 vrij voor inspraak, waarna het kan worden vastgesteld.

Benieuwd naar de beste Bed & Breakfast"s van Nederland volgens bezoekers op Telefoonboek.nl?

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!