Places logo
Menu

Moet ik de lunchpauze van mijn medewerkers doorbetalen?

Moet ik de lunchpauze van mijn medewerkers doorbetalen?

Pauzes zijn enorm belangrijk voor ons. Niet alleen om even ontspanning te krijgen, maar ook om daarna weer goed effectief en efficiënt door te kunnen gaan. Maar wanneer je werknemers een pauze hebben en totaal niet met werk bezig zijn, ben jij dan verplicht om ze door te betalen? En zo niet, zou je het misschien dan toch moeten doen? In dit artikel van Places.nl staat alles over het al dan niet doorbetalen van de lunchpauze en waarom lunchpauzes nu zo effectief zijn.

Het effect van een pauze

Er zitten verschillende lichamelijke en geestelijke effecten aan pauzes hebben en de dingen die een werknemer doet in die pauzes. Wanneer een werknemer een stukje gaat wandelen of even een artikel of boek leest, zorgt dit voor een positieve stemming en een minder uitgeput gevoel aan het eind van de dag. Wanneer een medewerker blijft doorwerken in de pauze kan dit leiden tot verminderde nachtrust en zelfs een slechter algemeen welzijn. Wanneer je medewerkers samen pauzeren en met elkaar in contact komen, werkt dit goed voor de sociale interactie binnen het bedrijf. Aangezien de mens sociale contacten nodig heeft, is dit eveneens een goede manier om de pauze door te brengen.

Lunchpauzes verplicht?

Het is verplicht je medewerkers pauze te geven. Wanneer je medewerker langer dan 5,5 uur werkt, moeten zij volgens de Rijksoverheid minimaal een half uur pauze krijgen. Deze pauze mag ook opgesplitst worden in twee losse kwartiertjes. Wanneer de medewerker langer werkt dan 10 uur is de totale pauzetijd minimaal 45 minuten per dag.

Verplicht doorbetalen tijdens de pauze?

Volgens de Rijksoverheid zijn er geen wetten die vertellen of je moet doorbetalen tijdens de pauze van je medewerkers. Dit kan overigens wel verschillen per CAO. Koffie- en rookpauzes zijn meestal wel doorbetaald, omdat werknemers dan slechts enkele minuten weg zijn.

Doorbetalen hoeft dus niet. Als een medewerker namelijk niet aan het werk is voor het bedrijf, hoeft het bedrijf hem ook niet te betalen. Zo simpel is het.

Afweging maken

Sommige bedrijven doen het echter wel. De grootste redenen hiervoor zijn:

  • De werknemer is niet thuis op dat moment en geeft wel zijn tijd weg
  • Om waardering te laten zien

Als werkgever kan je het loon in de pauze namelijk ook inzetten als teken van waardering of om onderscheid te maken tussen dit bedrijf als werkgever en de concurrent.

Conclusie

Als werkgever is het niet jouw verplichting om de pauzes van je werknemers door te betalen. Zij mogen dit dus niet van jou verwachten. Wil je toch uitblinken tegenover de concurrentie, dan kan je loon in de pauzes inzetten als wervingsmiddel. En als je je medewerkers extra wilt belonen omdat ze zulke goede prestaties leveren, kan je het ook inzetten als teken van waardering.

Die afweging moet je uiteindelijk zelf maken.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!