Places logo
Menu

Minder gestrest en lichamelijk actiever door te werken in een kantoortuin

Minder gestrest en lichamelijk actiever door te werken in een kantoortuin

Een open kantoortuin waar je gemakkelijk even bij een collega langs loopt om snel te overleggen over dat ene project. Die grote, open werkplek, zonder scheidingswanden en gesloten kantoren klinkt ideaal, maar toch zijn er veel tegenstanders. Veel onderzoeken hebben zich dan ook gericht op deze negatieve kant: werknemers hebben gemiddeld maar 11 ongestoorde werkminuten tussen de verstoringen door, de vrijwel constante prikkels van de kantoortuin zijn schadelijk voor de mentale gezondheid en het personeel gaat meer met elkaar mailen in plaats van praten. Toch zitten er voordelen aan, blijkt uit nieuw onderzoek van de University of Arizona. Wat zijn deze voordelen en hoe zijn ze te verklaren? Je leest het in dit artikel.

Opzet studie

Voor de studie werden 231 werknemers in overheidsgebouwen in de Verenigde Staten bestudeerd, zowel tijdens hun werkdag als thuis. Ze beantwoorden vragen over hoe ze zich voelden en droegen een apparaatje op hun borst dat hun hartslag en mate van fysieke activiteit registreerde.

Meer beweging

De werknemers in de kantoortuinen bleken 32 procent meer te bewegen dan de werknemers die in een eigen kamer zaten en 20 procent meer dan collega's in een hokje. Uit eerder onderzoek was al bekend dat wie gedurende de dag meer beweegt, zich meer gestrest voelt. Dit nieuwe onderzoek bevestigt die bevinding: die actievere werknemers voelden zich 14 procent minder gestrest dan collega's die niet zoveel bewogen. Oudere werknemers hadden een grotere kans op hoge stresswaarden en de meest gestreste medewerkers op kantoor waren ook degenen die thuis het meest gestrest waren.

Gebrek aan privacy

Mogelijk heeft de verhoogde activiteit van medewerkers in de kantoortuin te maken met het gebrek aan privacy. Wil je iets bespreken, dan zul je al snel een andere ruimte buiten de kantoortuin moeten opzoeken. Je loopt dus sneller even weg van de bureaus om persoonlijke zaken te bespreken. Verder zijn vergaderzalen of toiletten wellicht verder lopen.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!