Places logo
Menu

Minder dan de helft van de websites van architecten is beveiligd

Minder dan de helft van de websites van architecten is beveiligd

Minder dan de helft van de websites van architecten is beveiligd

Voor de meeste architectenbureaus was 2019 een moeilijk jaar. Uit onderzoek van Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA), blijkt dat ruim de helft van de bureaus belemmeringen ervaarde bij de productie. Zorgwekkend, want dit percentage stijgt al enige jaren. Vooral een tekort aan opdrachten ligt hieraan ten grondslag. De verwachtingen voor 2020 zijn helaas niet veel beter. De meeste bureaus verwachten een lichte daling in het aantal opdrachten.

Toch liggen er veel kansen, vooral door de stijgende vraag vanuit de woningmarkt. Goede marketing kan architectenbureaus een beter imago geven en beter vindbaar maken. Dit begint bij een veilige en gebruiksvriendelijke website. In dit artikel leest u in hoeverre Nederlandse architecten beschikken over deze basiseigenschappen van een representatieve website.

Wat maakt een website precies veilig?

Op een veilige website zijn persoonsgegevens versleuteld waardoor ze niet kunnen worden onderschept door internetcriminelen. Deze versleuteling wordt Secure Sockets Layer (SSL) genoemd. U kunt uw website beveiligen door een SSL-certificaat toe te voegen. Deze certificaten kunt u in de meeste gevallen eenvoudig en kosteloos toevoegen via uw website-tool. U kunt het certificaat vervolgens herkennen aan het sleuteltje in de adresbalk en aan de 'https' in de URL.

Minder dan de helft is beveiligd

In deze analyse zijn in totaal 2.704 actieve websites meegenomen. Hiervan blijkt slechts 41% SSL-beveiligd te zijn. De meerderheid van architecten kan daarmee de veiligheid van persoonsgegevens van hun websitebezoekers niet garanderen.

Waarom is dit ook voor Architecten zo belangrijk?

Over het algemeen geven de meeste architecten enkel informatie en afgeronde projecten weer op hun website. Een enkeling zal een tool hebben om online een afspraak te maken. Dit houdt in dat bezoekers geen bankgegevens, creditcardgegevens of andere gevoelige persoonsgegevens achterlaten op deze websites.

Toch is het van groot belang dat websites versleuteld zijn. Steeds meer webbrowsers geven bezoekers namelijk een waarschuwing wanneer zij een onbeveiligde website bezoeken. Dit kan bezoekers, zeker wanneer ze niet goed weten van versleuteling precies inhoudt, dus flink afschrikken.

Ook Google hecht waarde aan SSL-certificaat

Met de gematigde verwachtingen voor het komende jaar, zullen architecten er alles aan doen om gevonden te worden. In dat kader kan zoekmachineoptimalisatie een relatief goedkoop marketingmiddel zijn. Naast dat bezoekers een veilige website bezoekers meer vertrouwen, wordt een beveiligde website ook door Google hoger geplaatst in de zoekresultaten. Zorg er daarom voor dat uw website is voorzien van een SSL-certificaat.

Ook gebruiksvriendelijkheid help

Onder een gebruiksvriendelijke website wordt verstaan dat deze een responsive design heeft. Responsiviteit wil zeggen dat de website goed meeschaalt met het formaat van het scherm waarop uw doelgroep uw website bezoekt. Met de verschillende functies die websites tegenwoordig hebben en het toenemende mobiele internetgebruik, wilt u niet dat titels, knoppen en afbeeldingen verspringen of zelfs niet worden getoond.

Behalve een responsive design, is ook de snelheid van een website van groot belang voor het gebruiksgemak. Gemiddeld wachten internetgebruikers zo'n zes seconden op het laden van een website. Hierna verlaten ze vaak uw website en zoeken ze verder. Hierdoor is de kans groot dat ze bij uw concurrent terechtkomen. Met websites als Webpagetest of Adresults kunt u de snelheid van uw website meten.

Hoe maak ik mijn website sneller?

Maakt u uw eigen website of beheert u deze zelf? Dan kunt u met deze drie simpele stappen uw website sneller maken:

  1. Maak uw afbeeldingen en video's kleiner: Een eenvoudige manier om uw website sneller te maken is het comprimeren van afbeeldingen. U levert wel wat in op de kwaliteit, maar bij kleine plaatjes ziet u dat nauwelijks. Wanneer u gebruik maakt van video's die niet automatisch afgespeeld hoeven te worden, kunt u gebruik maken van een streamingdienst die als een soort cloud fungeert.
  2. Beperk het aantal artikelen op een pagina: Te veel tekst schrikt een bezoeker af. Bezoekers navigeren het liefst scannend over de inhoud om antwoord te vinden op hun vraag. Maak daarom gebruik van tussenkopjes en alinea's. Verder kunt u overwegen om lange overzichtspagina's in te korten door de menustructuur te wijzigen.
  3. Reduceer het aantal plugins: Bij de meeste websitebouwers kunt u uw pagina eindeloos uitbreiden met gratis plugins. Mooi, maar hier zit een keerzijde aan, want elke plugin moet op uw website geladen worden. Dit heeft invloed op de reactietijd van de server, wat de toegankelijkheid van uw website kan verminderen. Bekijk daarom kritisch welke plugins u voor uw website nodig heeft.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!