Places logo
Menu

Mark Zuckerberg kondigt datingplatform voor Facebook aan

Mark Zuckerberg kondigt datingplatform voor Facebook aan

Dinsdag vond in Amerika de jaarlijkse Facebookconferentie voor ontwikkelaars, de F8, plaats. Daar maakte Zuckerberg bekend dat Facebook in de toekomst ook gebruikt kan worden om te daten. Het platform krijgt namelijk een datingfunctie.

Eerste optreden na schandaal

Dat was niet het enige dat Zuckerberg aankondigde in zijn eerste grote optreden na het Cambridge Analytica schandaal, waarvoor hij zich moest verantwoorden bij de Amerikaanse Senaat. Dat tijdens de F8 aandacht was voor vernieuwingen in het privacybeleid is dan ook geen verrassing. Het sociale media platform heeft er namelijk belang bij dit te doen om zijn reputatie te redden. Zuckerberg vertelde dat Facebook werkt aan een functie om de browsergeschiedenis op het platform te wissen. Deze "clear history" functie moet het ook gemakkelijker maken om cookies te verwijderen.

Datingplatform

De aankondiging van een datingfunctie op Facebook is een directe aanval op datingapplicatie Tinder. Zuckerberg benadrukte dat het doel van het Facebook datingplatform vooral is om mensen aan elkaar te koppelen voor "relaties voor de lange termijn", in tegenstelling tot "hookups", waar Tinder inmiddels vooral om bekend staat.

Als reden voor het opzetten van het datingplatform noemt de baas van Facebook de 200 miljoen gebruikers die op hun profiel hebben aangegeven dat ze single zijn. Hij zegt daarover: "hier valt duidelijk iets te doen". Deze zet van Facebook is ironisch te noemen, aangezien Facebook ooit bedacht was als manier om online te daten.

Gebruikers van Facebook krijgen in de toekomst de mogelijkheid om naast hun bestaande profiel een apart datingprofiel aan te maken. Ze worden vervolgens voorgesteld aan niet-Facebookvrienden die ook zo"n datingprofiel hebben. Facebookvrienden daarentegen, kunnen níet zien dat de gebruiker ook een datingprofiel heeft.

Hoewel de datingfunctie van Facebook pas later dit jaar getest zal worden heeft de aankondiging nu al grote gevolgen. De aandelen van het moederbedrijf van Tinder, Match Group, daalden zo"n twintig procent in waarde. Match Group bezit ook andere datingplatforms zoals OKCupid, Match.com en PlentyOfFish. Het bedrijf is al in een juridische strijd verwikkeld met datingapp Bumble over de schending van patenten.

Videochatfunctie Instagram

Het datingplatform van Facebook en de nieuwe "clear history" functie zijn niet de enige belangrijke veranderingen bij bedrijven onder de Facebook-paraplu. Zuckerberg kondigde ook aan dat Instagram een videochatfunctie krijgt. Het sociale media kanaal maakt al veel gebruik van bewegend beeld voor bijvoorbeeld Instagram Story, waardoor de stap naar videochatten niet groot is. Na een update van de app Instagram verschijnt er een video-icoontje op het beeldscherm om de modus te activeren.. De 200 miljoen gebruikers van Instagram kunnen zo met één of meerdere mensen videobellen. Vooral handig is dat het videoscherm ook geminimaliseerd kan worden, zodat er tijdens het bellen ook gebruik gemaakt kan worden van de andere functies van het platform.

Ontwikkeling bij WhatsApp

De dag voor de F8 kondigde Jan Koum aan Facebook te gaan verlaten. Jan Koum werkt sinds 2014 officieel voor Facebook nadat WhatsApp, dat Koum samen met Brian Acton oprichtte, door het bedrijf overgenomen werd. Acton verliet het bedrijf al in 2017 en deed onlangs zelfs mee aan de #DeleteFacebook actie. Ondanks de verkoop van WhatsApp aan Facebook in 2014 bleef Koum een belangrijke man bij de berichtendienst.

Het gerucht gaat dat Koum, bij wie privacy en daarmee versleuteling hoog in het vaandel staat, vertrekt omdat Facebook-managers de privacy van WhatsApp willen verzwakken. Zijn weerstand tegen deze acties zou versterkt zijn door het schandaal rondom Cambrigde Analytica. Dat hij zo kort na dit schandaal vertrekt doet inderdaad denken dat dit de reden is van zijn vertrek. Zelf houdt hij echter vol dat hij simpelweg tijd wil vrijmaken voor zijn andere interesses en dat het voor hem tijd is om WhatsApp achter te laten en verder te gaan met zijn leven.

Foto: Facebook

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!