Places logo
Menu

Lichte stijging in het aantal vrouwen in topposities

Lichte stijging in het aantal vrouwen in topposities

Uit nieuwe cijfers van Monitor Talent naar de Top blijkt dat het aantal vrouwen in topposities stijgt. Hoewel het niet heel snel gaat en lang niet overal, zijn er wel steeds meer bedrijven die zich actief inzetten om talentvolle vrouwen aan te trekken en binnen het bedrijf te houden.

Streefcijfer aantal vrouwen aan de top

De Nederlandse overheid heeft tot 2020 een wettelijk streefcijfer van 30 procent opgesteld voor topposities in grote bedrijven. Er zijn geen grote consequenties voor bedrijven die dit streefcijfer niet halen. De overheid gaat er vanuit dat bedrijven zelf een balans kunnen vinden tussen het aantal mannen en vrouwen in topfuncties. Bedrijven die het streefcijfer niet halen zullen zich wel moeten verantwoorden in hun jaarverslag.

Talent naar de Top

Stichting Talent naar de Top zet zich in voor meer divers talent in de (sub)top. De stichting is opgericht op initiatief van onder andere het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Economische Zaken. Bedrijven die zich hebben aangesloten bij "Talent naar de Top" hebben over het algemeen meer vrouwen in het bestuur dan bedrijven die zich niet hebben aangemeld bij de stichting. Desondanks halen ook de aangesloten bedrijven gemiddeld het wettelijk streefcijfer voor grote bedrijven niet.

Stijging

Uit het onderzoek van de stichting blijkt dat het aantal vrouwen in topposities het afgelopen jaar met 1,4 procent is gestegen. Deze stijging is sterker dan vorig jaar, toen steeg het aantal vrouwen namelijk met 1 procent. Het wettelijke streefcijfer van 30 procent wordt hiermee nog niet gehaald. Gemiddeld wordt nu 23,6 procent van de topposities bezet door een vrouw.

Hoe komen vrouwen op topposities terecht?

Volgens Yelly Weidenaar, directeur van Talent naar de Top, moeten bedrijven zich actief inzetten om meer vrouwen op topposities te krijgen. Mogelijkheden tot thuiswerken, flexibele werktijden en een gunstig vaderschapsverlof kunnen hierbij helpen. Door deze maatregelen kunnen vrouwen werk en privé beter balanceren en hoeven zij niet uit te vallen doordat zij bijvoorbeeld kinderen krijgen.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!