Places logo
Menu

Leer malafide webshops te herkennen dankzij deze tips

Leer malafide webshops te herkennen dankzij deze tips

We schreven het al eerder, maar herhalen het nog maar eens: men shopt steeds meer online. Webshops zoeken naar alle mogelijke manieren om het hun klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken. Vandaag besteld, morgen in huis? Geen probleem. Gratis retourneren? Ook prima. Dit heeft wel tot gevolg dat de consument steeds makkelijker omspringt met online shoppen. Televisieprogramma Kassa meldde in januari dat uit een enquête die zij afnamen, bleek dat de helft van de consumenten malafide webshops niet kunnen herkennen. Dit is zorgelijk want bestellen bij een malafide webshops kan grote problemen opleveren.

Malafide webshops doen vaak alsof ze producten verkopen maar leveren de klant vervolgens niets of ze leveren neppe producten van slechte kwaliteit. Malafide websites zijn aan een aantal zaken te herkennen:

Wees bewust van spelfouten

Het is altijd aan te raden de algemene voorwaarden van een website te lezen. Al is het alleen al om te controleren op spelfouten. Het komt vaak voor dat malafide websites, die Nederlands lijken maar eigenlijk in het buitenland gevestigd zijn, algemene voorwaarden door een vertaalmachine heen hebben gehaald waardoor de grammatica niet correct is.

Lees reviews

Door te lezen welke ervaringen anderen met de desbetreffende webshop hebben gehad, kunt u achterhalen hoe betrouwbaar het bedrijf is. Als een webshop geen reviews heeft, kan dit ook een teken zijn dat de winkel niet bestaat, niemand nog gebruik heeft gemaakt van hun diensten of dat het bedrijf de (negatieve) reacties verwijderd heeft.

Probeer te achterhalen waar het bedrijf gevestigd is en hoelang het al bestaat

Zelfs als de URL van een website eindigt op .nl hoeft dit niet te betekenen dat dit ook daadwerkelijk een Nederlands bedrijf is. Het bedrijf kan zomaar eens gevestigd zijn in bijvoorbeeld China. Als het bedrijf buiten Nederland gevestigd is, maar zich wel voordoet als een Nederlands bedrijf, doet u er goed aan te onderzoeken of het bedrijf wel te vertrouwen is. Je kunt hiervoor ook de betaalmethoden raadplegen. Die verklappen namelijk vaak met wat voor bedrijf u te maken heeft. Kan er alleen met buitenlandse betaalpassen, bijvoorbeeld Visa, betaald worden, dan is het bedrijf waarschijnlijk niet Nederlands. Malafide webshops bestaan meestal nog niet erg lang. Soms is al eerder aan het licht gekomen dat de webshop niet deugt en is de webshop vervolgens onder een andere domeinnaam verder gegaan. Als de website nog maar kort bestaat is dat dus ook een teken dat de webshop niet deugt.

Kijk uit voor (te) lage prijzen

Als webshops producten aanbieden die veel lager zijn in prijs dan bij andere winkels, dan is dat een teken dat er iets niet pluis is.

Laat je niet misleiden door de naam van de website

Sommige malafide webshop maken heel slim gebruik van merken die consumenten al kennen en vertrouwen. De websitemakers kopiëren dan vaak het logo en het uiterlijk van de website om bezoekers om de tuin te leiden. Als u twijfelt of u zich wel bevindt op de website van een bekend merk, bekijk dan de beschrijving of ga bijvoorbeeld naar de Facebookpagina van het merk om de URL"s van de websites te vergelijken.

Is de website beveiligd?

Doorgaans zijn beveiligde websites ook te vertrouwen. Deze zijn te herkennen aan het slotje in je zoekbalk en de "https" aan het begin van de URL, wat een SSL-certificaat indiceert. Niet goed beveiligde websites daarentegen, zijn niet per definitie onbetrouwbaar. Helaas zijn ook veel webshops die bij Telefoonboek.nl geregistreerd zijn niet goed beveiligd.

Voor ondernemers is het van belang met deze zaken rekening te houden, zodat hun website betrouwbaar overkomt. Bovendien is het voor u als ondernemer van belang dat u niet in zee gaat met een malafide webshop.

De politie heeft een lijst met malafide Nederlandse websites openbaar gemaakt. Die lijst vindt u hier. Deze lijst is natuurlijk niet volledig. Er duiken regelmatig nieuwe onbetrouwbare webshops op.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!