Places logo
Menu

Laatste check voor IBAN: Wat? Wanneer? Hoe?

Laatste check voor IBAN: Wat? Wanneer? Hoe?

Op 1 februari 2014 gaat heel Nederland over op IBAN. Vanaf dan is er nog maar één Europese betaalmarkt. Op dit moment wordt IBAN alleen voor buitenlandse betalingen gebruikt, maar binnenkort dus ook voor betalingen binnen Nederland. Dit geldt ook voor u als ondernemer. Bent u al klaar voor IBAN? Hieronder vindt u een checklist die u helpt waaraan u moet denken.

Wat?

Het IBAN (International Bank Account Number) wordt wereldwijd al een lange tijd gebruikt voor internationale betalingen. Per februari wordt IBAN ook ingevoerd voor alle binnenlandse betalingen voor consumenten en bedrijven. Uw IBAN herkent u aan een langer rekeningnummer, waarin voor een deel uw huidige rekeningnummer is verwerkt. Een IBAN nummer bestaat uit maximaal 32 tekens, en de eerste twee hiervan bestaan altijd uit letters die de landcode aangeven. Naast een langer rekeningnummer worden ook de overschrijvingen en incasso's aangepast aan nieuwe betaalstandaarden.

IBANWanneer?

Vanaf 1 februari wordt IBAN overal in Nederland ingevoerd. Vóórdat het zover is, is het handig om nog een paar dingen te checken:

  • Zijn uw klanten al op de hoogte van uw nieuwe IBAN nummer?
  • Update uw adressenbestand met de nieuwe IBAN nummers van uw vaste zakenrelaties
  • Let op uw communicatie-uitingen, denk bijvoorbeeld aan uw website en briefpapier waar uw oude rekeningnummer nog op vermeld staat.

Hoe?

Hoe zorgt u ervoor dat u vóór 1 februari helemaal klaar bent voor de overstap naar IBAN? Begin met het afvinken van deze checklist:

1. Stel een plan van aanpak op

Stel voor uw onderneming een coördinator aan die de nodige veranderingen naar IBAN in kaart brengt. Deze veranderingen zijn soms groter dan gedacht. Zo moeten alle rekeningnummers van uw klanten aangepast worden naar IBAN nummers. Pas dit bijvoorbeeld aan in uw adressenbestand of software. Niet alleen de rekeningnummers van klanten moeten aangepast worden, maar ook alle communicatiemiddelen waar het rekeningnummer van úw bedrijf op vermeld staat. Wanneer alle nodige veranderingen in kaart zijn gebracht, kunt u op basis hiervan een plan van aanpak opstellen. Op de website van Over Op IBAN vindt u de IBAN Impactcheck, hier kunt u meten wat de impact op úw bedrijf is van de overstap.

2. Bepaal de overgangsdatum

Tot 1 februari 2014 geldt een overgangsperiode, waarin zowel de huidigestandaarden als de nieuwe standaarden gelden. Steeds meer bedrijven, overheden en particulieren gaan de komende periode IBAN gebruiken. Bepaal daarom voor uw onderneming de overgangsdatum voor de overstap naar IBAN. Stel de overgang niet te lang uit, want anders kunt u na 1 februari 2014 niet meer deelnemen aan het betalingsverkeer.

3. Informeer uw zakenrelaties, klanten en collega's

IBANcheckBreng uw relaties zo snel mogelijk op de hoogte van uw IBAN en wanneer u overgaat naar IBAN. U beschikt al over een IBAN, deze kunt u vinden op uw rekeningafschriften en bij het internetbankieren. Op dit moment bieden banken een tijdelijke service om alle huidige rekeningnummers in één keer naar IBAN over te zetten. Let erop dat u vóór 1 februari alles heeft veranderd, want zonder IBAN kunt u niet alleen geen betalingen versturen maar ook niet ontvangen. Het is wel nog tot 1 augustus mogelijk om met oude rekeningnummers te betalen, maar als ondernemer kunt u het best voorbereid zijn en per 1 februari alles overschakelen op IBAN. U kunt uw IBAN nummer en dat van uw klanten opvragen via de website van IBAN, via de telefoon (0900-4226242, lokaal tarief) of via een SMS met daarin uw rekeningnummer naar 4226.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!