Places logo
Menu

KvK stopt met verstrekken telefoonnummers zzp'ers in Handelsregister

KvK stopt met verstrekken telefoonnummers zzp'ers in Handelsregister

De Kamer van Koophandel (KvK) haalt de telefoonnummers van zzp'ers uit het online adressenbestand. De wijzigingen worden doorgevoerd in het eerste kwartaal van 2019. De KvK ontving al een geruime tijd klachten over de grote hoeveelheid telefonische verkoop die eenmanszaken te verwerken kregen. De KvK startte een onderzoek onder circa 1.700 ondernemers. Uit het onderzoek bleek dat 40% van de ondernemers die gebruik maakt van het register, hinder ervaart van partijen die via de telefoon aanbiedingen doen.

Telefoonnummers nog wel in Handelsregister

Om de overlast voor ondernemers te beperken zal de KvK de telefoonnummers van eenmanszaken, vof's en maatschappen niet meer online verstrekken. De contactgegevens inclusief telefoonnummer blijven wel in het handelsregisters staan, dit is wettelijk verplicht. Voor het inzien van dit uittreksel moet worden betaald, dit moet ervoor zorgen dat ondernemers minder snel worden benaderd. Eén uittreksel van een bedrijf kost minstens €2,30, een telefoonnummer van de online adressenlijst kan voor €0,07 gekocht worden. De KvK wil ervoor zorgen dat alles binnen de wettelijke kaders past en misbruik van telefoonnummers wordt voorkomen. In grote getale data uit de adressenlijst halen wordt ook lastiger gemaakt. Daarmee wordt de kans op misbruik ook kleiner. Het moet echter nog wel blijken of telecommarketeers toch de telefoonnummers gaan opvragen omdat telefoonnummers slechts zeven cent kosten.

Vermindering direct marketing

Zelfstandige ondernemers die geen werkadres of kantoor hebben, geven vaak hun thuisadres en persoonlijke telefoonnummer op bij hun registratie. De KvK verkocht in eerste instantie deze gegevens door wat ertoe leidde dat eenmanszaken ongewenste telefoontjes en brieven kregen van adverteerders. In april wees privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP), de KvK op het feit dat de manier waarop de KvK data deelt, mogelijk in strijd is met de nieuwe privacywet. Gegevens zouden alleen voor marketingdoeleinden verkocht mogen worden als betrokkenen daar toestemming voor hebben gegegeven. Dat is bij de KvK niet het geval. Afgelopen voorjaar werd ook duidelijk dat gespecialiseerde databedrijven informatie van KvK koppelen aan andere data, en de gegevens gebruiken voor 'direct marketing'. Dit is een vorm van marketing waarbij een bedrijf direct in contact treedt met individuele potentiële klanten door bijvoorbeeld het direct contact opnemen middels de telefoon. Hierdoor kregen sommige ondernemers bijvoorbeeld ook speciale Facebookadvertenties te zien. De maatregelen van KvK komen de klachten van de ondernemers tegemoet. De gegevens zullen binnenkort beter worden beschermd, wat ongevraagde aanbiedingen zou moeten verminderen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!