Kunstmatige intelligentie in Nederland dreigt achter te lopen op andere landenArtificial intelligence

Experts op het gebied van artificial intelligence (AI) zijn bang dat Nederland de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie niet kan bijhouden. De Nederlandse Al Coalitie moet ervoor gaan zorgen dat Nederland bijblijft in de race.

Artificial Intelligence coalitie

De Nederlandse AI Coalitie bestaat uit bedrijven en instellingen die zich bezighouden met artificial intelligence. De coalitie wordt gevormd zodat er in de toekomst één nationaal AI kennis- en onderzoekscentra is waarin alle versnipperde AI-initiatieven van Nederland samenwerken. Er moet daarbij ruimte komen voor meer dan 400 extra onderzoekers. De coalitie moet er voor gaan zorgen dat data slimmer en verantwoordelijker gedeeld en gebruikt gaat worden.

Doelstellingen

Op donderdag 18 juli werden de doelstellingen van de coalitie gepresenteerd. De coalitie werd geleid door werkgeversorganisatie VNO-NCW en bestaat verder uit onder meer het ministerie van Economische Zaken, MKB Nederland, Seedlink, IBM, Philips, TNO en Ahold Delhaize. De partijen zijn bang dat Nederland achterop raakt ten opzichte van andere Europese landen en de rest van de wereld. Veel studenten van kunstmatige intelligentie kunnen na hun studie geen plek vinden in het bedrijfsleven of vertrekken snel naar het buitenland. Om de studenten hier te houden is het belangrijk dat Nederland meer investeert in kunstmatige intelligentie, aldus Maarten de Rijke, universiteitshoogleraar AI en informatieverwerking aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens De Rijke moet er een nationale AI-agenda komen in Nederland met bijbehorende investeringen van minimaal 500 miljoen in vier jaar. Dit is belangrijk om bijvoorbeeld algoritmes te blijven testen zodat ze kunnen ontwikkelen.

Foto: Pixabay


Delen:


Vul in voor Gratis advies

Places.nl helpt ondernemers groeien. Jouw bedrijf heeft specifieke online uitdagingen. daarom gaan onze online experts graag vrijblijvend in gesprek met je over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.


Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs?
En wil jij gebeld worden op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je gegevens in via onderstaande button en wij nemen vrijblijvend contact met je op.
Zoeken
Zoek