Places logo
Menu

Kunstmatige intelligentie in Nederland dreigt achter te lopen op andere landen

Kunstmatige intelligentie in Nederland dreigt achter te lopen op andere landen

Experts op het gebied van artificial intelligence (AI) zijn bang dat Nederland de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kunstmatige intelligentie niet kan bijhouden. De Nederlandse Al Coalitie moet ervoor gaan zorgen dat Nederland bijblijft in de race.

Artificial Intelligence coalitie

De Nederlandse AI Coalitie bestaat uit bedrijven en instellingen die zich bezighouden met artificial intelligence. De coalitie wordt gevormd zodat er in de toekomst één nationaal AI kennis- en onderzoekscentra is waarin alle versnipperde AI-initiatieven van Nederland samenwerken. Er moet daarbij ruimte komen voor meer dan 400 extra onderzoekers. De coalitie moet er voor gaan zorgen dat data slimmer en verantwoordelijker gedeeld en gebruikt gaat worden.

Doelstellingen

Op donderdag 18 juli werden de doelstellingen van de coalitie gepresenteerd. De coalitie werd geleid door werkgeversorganisatie VNO-NCW en bestaat verder uit onder meer het ministerie van Economische Zaken, MKB Nederland, Seedlink, IBM, Philips, TNO en Ahold Delhaize. De partijen zijn bang dat Nederland achterop raakt ten opzichte van andere Europese landen en de rest van de wereld. Veel studenten van kunstmatige intelligentie kunnen na hun studie geen plek vinden in het bedrijfsleven of vertrekken snel naar het buitenland. Om de studenten hier te houden is het belangrijk dat Nederland meer investeert in kunstmatige intelligentie, aldus Maarten de Rijke, universiteitshoogleraar AI en informatieverwerking aan de Universiteit van Amsterdam. Volgens De Rijke moet er een nationale AI-agenda komen in Nederland met bijbehorende investeringen van minimaal 500 miljoen in vier jaar. Dit is belangrijk om bijvoorbeeld algoritmes te blijven testen zodat ze kunnen ontwikkelen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!