Places logo
Menu

Kabinet stimuleert circulaire economie met 80 miljoen extra

Kabinet stimuleert circulaire economie met 80 miljoen extra

Het kabinet stelt 80 miljoen euro beschikbaar voor de circulaire economie in 2019 en 2020. Dit geld moet het kabinet helpen om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Volgens de doelstellingen moet Nederland in 2050 100% circulair zijn. In 2030 moeten we op de helft zijn.

Wat is een circulaire economie?

Een circulaire economie is een economie waarbij grondstoffen en producten herbruikbaar zijn. Het is een economisch systeem zonder afval. Momenteel maken we gebruik van een lineair systeem. Hierin worden grondstoffen gebruikt voor producten die aan het einde van hun levensduur worden vernietigd, zoals een telefoon of wasmachine. Als deze producten aan het einde van hun levensduur zijn gooien we ze weg, hiermee wordt schadelijk afval geproduceerd en doen we een beroep op onze eindige voorraad grondstoffen.

In de natuur is er sprake van een circulair model. Het circulaire model van moeder natuur werkt anders, de natuur kent geen afval. Alles wat dood gaat in de natuur vloeit als voedingsstof weer terug in de bodem. In een eerder geschreven blog vertellen we meer over de circulaire economie en hoe u kunt ondernemen zonder verspilling.

Hergebruik producten

Op 1 augustus 2018 waren er meer natuurlijke grondstoffen verbruikt dan de aarde in één jaar op kan brengen. Het is belangrijk om zorgvuldig om te gaan met grondstoffen. Dit betekent minder weggooien en spullen repareren of opnieuw gebruiken. Voor producenten is het belangrijk dat zij producten maken die gerepareerd kunnen worden of waarvan onderdelen hergebruikt kunnen worden. Veel bedrijven doen dat niet. Apple werd er in het verleden bijvoorbeeld van beschuldigd producten in elkaar te zetten die schadelijk zijn voor de planeet. Doordat een iPhone bijvoorbeeld bijna niet te repareren is, richt Apple onherstelbare milieuschade aan.

Projecten aandragen

Met de 80 miljoen die het kabinet beschikbaar stelt kan het bedrijfsleven en decentrale overheden projecten aandragen die helpen een economie te creëren zonder afval. En daarmee een bijdrage te leveren aan de CO2-reductie opgave.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!