Places logo
Menu

Investeerder gezocht? Zo wordt uw bedrijf aantrekkelijk voor investeerders

Investeerder gezocht? Zo wordt uw bedrijf aantrekkelijk voor investeerders

Uit data van de KVK blijkt dat het totaal aantal ondernemingen in 2018 is gegroeid met 5%. De groei komt vooral door een toename in het aantal zzp'ers. Een vereenvoudigde wetgeving en het makkelijk openen van een webshop zorgt voor een stijging in het aantal nieuwe ondernemers. Veel startende ondernemers kunnen hun nieuwe bedrijf nog niet (helemaal) zelf financieren. Zij moeten daarom op zoek gaan naar investeerders die hun financieel willen helpen. Bent u ook van plan om een onderneming te gaan starten maar weet u niet hoe u investeerders kunt aantrekken? In deze blog leest u hoe u uw bedrijf aantrekkelijk maakt voor investeerders.

Op welke investeerder gaat u zich richten?

Tegenwoordig is het niet gemakkelijk om een financiering voor uw onderneming af te sluiten bij een bank. U zult zich dus op andere investeerders moeten richten. In een eerder artikel over het aantrekken van investeerders beschreven we welke verschillende soorten investeerders er allemaal zijn. We maakten onderscheid tussen informele investeerders (ook wel Business Angels genoemd), participatiemaatschappijen, Venture Capitals, Business Incubators en investeerders via crowdfunding. Investeerders helpen startende ondernemers aan geld zodat ze kunnen groeien. Sommige geldschieters worden naast hun vermogen geraadpleegd voor hun kennis en ervaring. Dit is vooral het geval bij Business Incubators of informele investeerders die vaak (ex-)ondernemers zijn. Venture Capitals bieden daarentegen geen persoonlijke begeleiding maar wel een controlerend meerderheidsbelang. Besluit goed wat voor soort investeerder u wilt aantrekken. Wilt u graag persoonlijke hulp of enkel een financiële investering? Dit is belangrijk bij het opstellen van uw verhaal.

Hoe vind ik een investeerder?

Netwerken is een goede manier om in contact te komen met investeerders. Bezoek daarom zoveel mogelijk bijeenkomsten, conferenties en evenementen. Op de website van Vereniging Business Angels Netwerk Nederland (BAN NL), een nationale beroepsvereniging die meer dan 3000 Business Angels vertegenwoordigt, vindt u een overzicht van interessante evenementen. Op de website vindt u ook een overzicht van aangesloten investeerders. U kunt er ook voor kiezen een intermediair in te schakelen, daarmee vergroot u uw kans om een investeerder te vinden. Een voorbeeld is het platform investormatch.nl dat tegen een vergoeding op zoek gaat naar investeerders binnen hun netwerk.

Investeerders aantrekken

Voordat u investeerders gaat aantrekken is het belangrijk dat u een goed verhaal klaar heeft staan. Mensen en bedrijven investeren alleen in een onderneming die potentie heeft. Maak een bedrijfsplan en een elevator pitch waarin uw verhaal duidelijk naar voren komt.

Bedrijfsplan

Een goed bedrijfsplan is essentieel om nieuwe investeerders aan te trekken. In dit document beschrijft u precies wat uw plannen als ondernemer zijn. Beschrijf uw product of dienst, de prijs en de verwachte winst. In een bedrijfsplan staat in ieder geval een samenvatting, een beschrijving van uw idee, een algemene beschrijving van uw bedrijf (met onder andere gegevens over personeel, de vestigingsplaats van uw bedrijf en de mogelijke risico's), daarnaast staat er in een bedrijfsplan een financieel plan, een marketingplan en uw persoonlijke gegevens en ondernemerskwaliteiten. Het is belangrijk om het document simpel en beknopt te houden zodat het voor de gemiddelde lezer goed te begrijpen is.

Elevator pitch

Investeerders hebben het vaak druk en tijd is geld. Het is daarom belangrijk dat u uw verhaal kort en krachtig kunt overbrengen. Dit kan middels een elevator pitch, dit is een korte presentatie waarin u in maximaal drie minuten iets over uzelf en uw onderneming vertelt. Stelt u zich voor dat u met een investeerder in de lift staat en maar kort de tijd heeft om de toegevoegde waarde van uw bedrijf duidelijk te maken. In een goede elevator pitch vertelt u in ieder geval wie u bent als ondernemer, wat uw bedrijf doet en hoe u er geld mee gaat verdienen. Vertel daarnaast kort wie uw klanten zijn, wat uw markt is en hoe u uw producten gaat promoten, vertel waar u goed in bent en vertel tot slot hoeveel geld u nodig heeft en waarvoor. Beschrijf daarnaast ook wat de investeerder er voor terug krijgt.

Tips bij het benaderen van investeerders

Heeft u een investeerder gevonden? Houdt deze tips in gedachten bij het benaderen van uw potentiële investeerder.

  • Benader een investeerder met als doel een eerste afspraak te maken, zodat u uw plan in een persoonlijk gesprek kan toelichten;
  • Zorg voor een goede opbouw van uw presentatie, met een prikkelend begin en einde;
  • Wees voorbereid op kritische vragen na afloop van uw elevator pitch;
  • Bedenk een exit-strategie voor uw investeerder;
  • Benadruk uw eigen ervaringen en capaciteiten, investeerders kijken namelijk eerst naar de ondernemer en daarna naar het product.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!