Places logo
Menu

In uitzonderlijk veel gemeenten koopzondag op dag voor Kerst

In uitzonderlijk veel gemeenten koopzondag op dag voor Kerst

Detailhandel Nederland, de brancheorganisatie van winkeliers, deed eerder dit jaar een oproep aan gemeenten om winkels toe te staan open te gaan op 24 december. De meeste gemeenten hebben besloten om dit goed te keuren.

Drukke dag voor Kerst

De dag voor Kerst is doorgaans een drukke dag in winkels. Men heeft niet eerder de tijd gehad om de nodige spullen in huis te halen of is iets vergeten en wil de stad in om dat toch nog te halen. Dit jaar valt 24 december op zondag, een dag waarop de winkels in veel gemeenten meestal niet open zijn. Detailhandel Nederland deed een oproep aan gemeenten winkels toe te staan wel te openen op 24 december, aangezien dit anders nadelen voor zowel de consument als winkeliers op zou leveren. De bracheorganisatie van winkeliers verwachtte namelijk dat gesloten zijn op de dag voor Kerst enorme drukte op zou leveren op zaterdag 23 december. Tevens zou de winkelier dan omzet mislopen omdat de consument dan op zondag naar een soortgelijke winkel in een buurtgemeente zou gaan die wél geopend is.

In veel gemeenten koopzondag dit jaar

In een aantal Nederlandse gemeenten is nog nooit een koopzondag toegestaan, terwijl in andere gemeenten de winkels elke zondag geopend zijn. Dit jaar staat, waarschijnlijk dankzij de oproep, 85 procent van de gemeenten in Nederland een koopzondag op de dag voor Kerst toe. Woordvoerder Robbin Vredeveld laat aan de Volkskrant weten heel blij te zijn met grote aantal gemeenten dat ingestemd heeft met hun voorstel. Volgens hem kan een goede koopzondag voor Kerst namelijk "het verschil betekenen tussen winst en verlies".

Sommige gemeenten willen geen koopzondag

In Harderwijk gingen de winkels nooit eerder op zondag open. De gemeente stemt voor de gelegenheid voor het eerst in de historie een koopzondag toe. In andere gemeenten, veelal in de Biblebelt, is het niet toegestaan om de winkels te laten openen op zondag 24 december. De beslissing om de winkels gesloten te houden op de zondag wordt in de meeste gemeenten om religieuze redenen genomen. Het groepje dat een koopzondag ook bij een speciale gelegenheid niet toestaat wordt wel steeds kleiner.

Foto: Pixabay

Gratis adviesgesprek?We bellen je terug!

Wil jij een gratis adviesgesprek met een van onze online adviseurs op een door jou gekozen tijdstip? Vul dan je telefoonnummer in en wij nemen vrijblijvend contact met je op!

callme callme
Kies datum/tijdJe wordt momenteel gebeld op:


Toets 1 om in verbinding te komen met ons.
Wij hopen je goed van dienst te zijn! Bedankt voor je aanvraag
Je wordt rond gebeld op:

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!