Places logo
Menu

In 2017 waren consumentenprijzen gemiddeld 1,4 procent hoger

In 2017 waren consumentenprijzen gemiddeld 1,4 procent hoger

De consumentenprijzen waren in het jaar 2017 gemiddeld 1,4 procent hoger dan het jaar ervoor. De prijzen van goederen lagen gemiddeld 1,5 procent hoger en diensten waren 1,2 procent duurder dan in 2016, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Dat is een enigszins opvallende ontwikkeling, aangezien het jaar 2016 met een prijsstinging van 0,3 procent de laagste in de afgelopen 30 jaar was. Hoewel de Nederlandse consumentenprijzen een sterkere stijging kende ten opzichte van voorgaande jaren, lag de algemene stijging in de eurozone met 1,5 procent iets hoger dan in Nederland.

Autobrandstoffen en elektriciteit

De sterkere groei in consumentenprijzen in 2017 is voornamelijk te wijten aan prijsstijgingen van autobrandstoffen en elektriciteit. Autorijden is alleen maar duurder geworden vorig jaar; benzineprijzen waren maar liefst gemiddeld 5,2 procent hoger dan in 2016. Door belastingverlagingen op elektriciteit, daalde de gemiddelde prijs met 14,8 procent. De consument kon echter niet heel lang profiteren van dit belastingvoordeel. Vanwege een verhoging in de energiebelasting in 2017 werd de elektriciteitsprijs namelijk weer opgekrikt met 1,1 procent.

Prijzen van voedingsmiddelen stegen ten opzichte van 2016 met gemiddeld 2,7 procent - de sterkste prijsstijging sinds 2008. In 2016 stegen voedingsmiddelen in vergelijking met het jaar ervoor slechts 0,8 procent in prijs.

Cao-lonen

Verder meldt het CBS dat cao-lonen in 2017 voor de derde jaar op rij sterker zijn gestegen dan de consumentenprijzen. Met een stijging van 1,5 procent was de stijging echter wel kleiner dan in 2016, toen ze met 1,8 procent omhoog gingen.

Foto: Pexel

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!