Places logo
Menu

IBAN checklist voor ondernemers: zo stapt u succesvol over!

IBAN checklist voor ondernemers: zo stapt u succesvol over!

Vanaf 1 februari 2014 gaat iedereen over op IBAN. Vanaf dat moment is er nog maar één Europese betaalmarkt. Dit geldt ook voor u als ondernemer. Maar wat zijn de gevolgen hiervan en welke maatregelen moet u hiervoor nemen?

Wat is IBAN?

voorbeeld-iban

IBAN staat voor International Bank Account Number. IBAN wordt wereldwijd al tientallen jaren gebruikt voor alle internationale betalingen. Vanaf 1 februari 2014 wordt dit het enige rekeningnummer dat u kunt gebruiken voor al uw betalingsverkeer. Zowel bedrijven als consumenten gaan over op IBAN. Voor u betekent dit dat u een langer rekeningnummer krijgt.

Welke voordelen biedt IBAN voor ondernemers?

De overstap naar IBAN maakt het voor bedrijven eenvoudiger om betalingen vanuit het buitenland te ontvangen of zelf naar buitenlandse rekeningen over te maken. Vooral voor bedrijven die internationaal zaken doen, biedt IBAN voordelen. Maar ook wanneer u buitenlandse werknemers in dienst hebt of bijvoorbeeld in het grensgebied werkt, maakt IBAN ondernemen voor u makkelijker.

Zo stapt u als ondernemer over op IBAN

1 februari 2014 lijkt misschien nog ver weg voor u. Maar toch zal u aan een aantal zaken moeten denken voor de overstap naar IBAN voor uw onderneming: - Breng uw klanten op de hoogte van uw nieuwe IBAN nummer. - Ook de rekeningnummers van uw vaste klanten zullen veranderen. Zet deze rekeningnummers daarom om in IBAN nummers, bijvoorbeeld in uw adressenbestand. - Pas al uw communicatiemiddelen aan, waar het oude rekeningnummer op vermeld staat. Zoals uw briefpapier of uw website.

Checklist

1. Stel een plan van aanpak op:

Stel voor uw onderneming een coördinator aan die de veranderingen naar IBAN in kaart brengt. Deze veranderingen zijn soms breder dan gedacht. Zo moeten alle rekeningnummers van uw klanten aangepast worden naar IBAN nummers. Pas dit bijvoorbeeld aan in uw adressenbestand of software. Niet alleen de rekeningnummers van klanten moeten aangepast worden, maar ook alle communicatiemiddelen waar het rekeningnummer van úw bedrijf op vermeld staat. Wanneer alle veranderingen in kaart zijn gebracht, kunt u op basis hiervan een plan van aanpak opstellen. Op de website van Over Op IBAN vindt u de IBAN Impactcheck, hier kunt u meten wat de impact op úw bedrijf is van de overstap.

2. Bepaal de overgangsdatum:

Tot 1 februari 2014 geldt een overgangsperiode, waarin de huidigestandaarden en de nieuwe standaarden gebruikt kunnen worden. Steeds meer bedrijven, overheden en particulieren gaan de komende periode IBAN gebruiken. Bepaal daarom voor uw onderneming de overgangsdatum voor de overstap naar IBAN. Stel de overgang niet te lang uit, want anders kunt u na 1 februari 2014 geen gebruik meer maken van het betalingsverkeer.

3. Informeer medewerkers, klanten, leveranciers, leden, donateurs en andere relaties:

Breng uw relaties zo snel mogelijk op de hoogte van uw IBAN en wanneer u overgaat naar IBAN. U beschikt al over een IBAN, deze kunt u vinden op uw rekeningafschriften en bij het internetbankieren. Op dit moment bieden banken een tijdelijke service om alle huidige rekeningnummers in één keer naar IBAN over te zetten.

Wat gebeurt er als ik geen maatregelen neem?

Zonder maatregelen is er vanaf 1 februari 2014 geen betalingsverkeer meermogelijk. De huidige rekeningnummers en betaalmiddelen zijn namelijk na 1 februari 2014niet meer te gebruiken. Staat op uw factuur bijvoorbeeld alleen uw oude rekeningnummer en geen IBAN? Dan is het voor uw klant niet mogelijk om uw betaling te voldoen. Begin daarom op tijd met uw aanpassingen!

Hoe vind ik het IBAN nummer van mij of van mijn klanten?

Uw IBAN nummer bestaat uit uw huidige rekeningnummer aangevuld met letters en cijfers. Het bestaat uit maximaal 32 tekens en de eerste twee letters geven altijd de landcode aan. U kunt uw IBAN nummer vinden via: - De website van ibancalculator.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!