Places logo
Menu

Hoe veilig en gebruiksvriendelijk zijn de websites van Nederlandse musea?

Hoe veilig en gebruiksvriendelijk zijn de websites van Nederlandse musea?

In de huidige dynamische en snel veranderende wereld, zijn musea belangrijker dan ooit. Ze verbinden ons met het verleden en vertellen ons wie we werkelijk zijn. Het zijn onze plekken van bezinning en herkenning. Nederland kent vele museumcollecties van geschiedenis tot wetenschap en van moderne techniek tot volkenkunde.

Het belang van een goede website

Ook potentiële museumbezoekers zoeken steeds vaker op internet naar informatie over Nederlandse musea. Een goede website met de juiste informatie, kan dus leiden tot meer bezoekers. Een goede website, is een veilige website. Dit is van belang om persoonsgegevens van de websitebezoekers te beschermen. Steeds meer musea bieden namelijk de mogelijkheid om een account aan te maken en online toegangskaarten of abonnementen te kopen.

Als bezoeker wilt u deze gegevens dan wel met een gerust hart achter kunnen laten. In dat kader onderzocht Places Nieuws in hoeverre de websites van deze musea beveiligd en gebruiksvriendelijk zijn.

Slechts 30% is beveiligd

In eerste instantie is onderzocht hoeveel museum-websites goed werken. Van de 1.327 onderzochte websites, blijken er 965 goed te werken. Echter blijkt dat slechts een 297 (30%) van deze websites SSL-beveiligd is. Een SSL-beveiliging houdt in dat het uitwisselen van gegevens tussen de server (van jouw website) en een internet browser (zoals Chrome of Internet Explorer) beveiligd zijn. Websites met een SSL-certificaat versleutelen je gegevens, zodat je deze veilig kunt achterlaten op de website. Vooral voor login-, betalings- en persoonsgegevens is dit van essentieel belang. Websites met een SSL-certificaat herken je aan de 's' in 'https' en het (groene) slotje in de adresbalk.

Op slechts 30% van de websites van musea blijken persoonsgegevens dus beveiligd. Bij 70% van de gevallen zijn bezoekers hier dus niet zeker van. Dit kan leiden tot het mislopen van potentiële bezoekers en op lange termijn zelfs tot imagoschade, wanneer persoonsgegevens van bezoekers terecht komen bij cybercriminelen.

Mobielvriendelijke website

Daarnaast is gekeken naar de responsiviteit van de websites. Oftewel, of de websites ook gebruiksvriendelijk zijn voor bezoekers die met hun smartphone of tablet naar informatie zoeken. Hiertoe zijn 215 van de 965 websites bekeken. In slechts 58 van de gevallen (27%) bleek de website responsive en dus geschikt om te bezoeken vanaf een smartphone of tablet. Het belang van een mobielvriendelijke website is groot en wordt steeds groter. Verwacht wordt dat dit jaar het percentage van het internetgebruik via de smartphone naar 70% stijgen. Zorg er dus voor dat uw website responsive is.

J. Rutten, manager van Places Websites, benadrukt het belang van een gebruiksvriendelijke website: ''een responsieve website laat informatie zoals tekstblokken en foto's het beste tot zijn recht komen op ieder apparaat. Zeker voor informatieve websites als die van musea, is dit essentieel. Daarnaast is ook een SSL-certificaat noodzakelijk, wanneer u uw klanten op een veilige en betrouwbare manier gebruik wilt laten maken van de mogelijkheden op uw website, zoals het online bestellen van toegangskaarten.''

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!