Places logo
Menu

Van hobby naar bedrijf: wel of niet doen?

Van hobby naar bedrijf: wel of niet doen?

Volgens de KvK is er na de zomer en in januari altijd een piek in het aantal starters op de markt. Nieuwe voornemens of een kriebelend gevoel doen mensen starten met een eigen bedrijf. En waarin dan? Een passie laten uitgroeien? Want waarom niet doen wat je het liefst doet? De meningen over het uitgroeien van een hobby tot een bedrijf zijn uiteenlopend. De ene pleit hiervoor, terwijl de ander dit het liefst gescheiden wilt houden. In dit artikel laat Places Nieuws zien wat hierbij komt kijken zodat u weloverwogen de volgende vraag kunt beantwoorden: Van hobby naar bedrijf, wel of niet doen?

Altijd doen wat u leuk vindt

Het idee om over te stappen van hobby naar bedrijf is vaak dat men altijd doet wat hij of zij leuk vindt. Succesvol zijn in iets waar u enthousiast over bent, is een goede basis voor het starten van een bedrijf. Maar is het voldoende om alleen te weten wat u het liefst doet? De vraag is vooral of u het de hele dag door wilt doen, 40 uur per week en 50 weken lang. Drie tips wanneer u overweegt van uw hobby een bedrijf te maken:

  • Bereid u goed voor in het ondernemen. Verdiep u in zaken als inkoop, verkoop, werven van klanten en promotie.
  • Laat u fatsoenlijk betalen. Het is eenvoudig om het werk voor een vriendenprijs te doen omdat het uw hobby is, maar het is uw werk dus zorg ervoor dat u voldoende betaald wordt.
  • Overweeg goed of uw hobby leuk genoeg is om er dagelijks mee bezig te zijn.

Het starten van een bedrijf

Een hobby kan dus uitgroeien tot een bedrijf, maar dit hoeft niet te gelden voor elke hobby. Stel u vindt het leuk om te fotograferen, dan doet u dit in uw vrije tijd bij bepaalde gelegenheden of als u op vakantie gaat. Maar om echt te leven van fotografie heeft u voldoende klussen nodig, specialiseert u zich hoogstwaarschijnlijk en is het niet meer 'af en toe een fotootje maken'.

Een bekend voorbeeld

Een voorbeeld is het surfmerk O'Neill, oorspronkelijk opgericht door een surfer die surfplanken verkocht. Uiteindelijk wist hij een gat in de markt te vinden met de ontwikkeling van surfpakken die surfers tegen koud water beschermden. Nu is O'Neill uitgegroeid tot een wereldwijd merk. Ook al is iets uw hobby, het is nog steeds belangrijk om te zien of er kansen liggen in de markt. Is er interesse in uw product als u de overstap maakt naar een bedrijf? Zitten (potentiële) klanten hierop te wachten? Net als bij het opstarten van een nieuw bedrijf, is het belangrijk om een ondernemingsplan op te stellen en van tevoren marktonderzoek te doen.

Kansen in technologie

In de huidige tijd liggen veel kansen in technologie. Veel jongeren proberen programmeren uit en ontwikkelen voor ze het weten diverse websites voor verschillende klanten. Ook andere bekende techneuten wisten van hun hobby een succesvol bedrijf te maken. Dit zijn onder andere Steve Jobs van Apple en Mark Zuckerberg van Facebook.

Parttime of fulltime aan de slag?

Veel ondernemers starten parttime, zodat ze hun eigen baan kunnen houden om toch een vast inkomen te ontvangen. Op deze manier kan het hobbybedrijf onderhouden worden, zonder dat hier de druk achter staat dat het heel winstgevend moet zijn om ervan rond te kunnen komen. Op deze manier kunt u erachter komen of uw idee aanslaat bij klanten en of het bedrijf bij u past.

Denk dus van tevoren goed na of u daadwerkelijk 24/7 met uw hobby bezig wilt zijn en uw eigen onderneming op wilt richten. En onthoud daarnaast: uit het nastreven van uw passie haalt u veel voldoening. Geïnteresseerd? Wees dan niet bang om uit uw comfortzone te stappen en iets nieuws te proberen.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!