Places logo
Menu

Het nieuwe werken in 2016: met welke regels krijgt u te maken?

Het nieuwe werken in 2016: met welke regels krijgt u te maken?

Flexwerken is het nieuwe werken. Dit betekent dat werknemers flexibelere uren en werkplekken krijgen. Zo kunnen werknemers bijvoorbeeld meer thuis gaan werken. Dat flexwerken heeft veel voordelen, maar welke regels komen hierbij kijken? Places.nl vertelt het u in deze blog.

Een nieuwe wet

Op 1 januari is er in Nederland een nieuwe wet in werking gegaan onder de naam Wet Flexibel Werken (WFW). Deze wet zorgt ervoor dat werknemers makkelijker hun eigen uren kunnen indelen en de locatie waar ze werken. Dat kan op kantoor zijn, maar ook thuis. Deze wet is een omvorming van de Wet Aanpassing Arbeidsduur (WWA) en geldt voor organisaties met minimaal 10 medewerkers.

Wijzigingen in werktijd

Aan de hand van de WWA konden werknemers al een verzoek indienen voor een verandering van het aantal werkuren, als ze dus minder uren willen werken. Met de nieuwe Wet Flexibel Werken kunnen werknemers niet alleen een verzoek indienen voor een wijziging van hun werkuren, maar ook een wijziging van hun werktijd. Bijvoorbeeld van 8.00 - 10.00 uur in plaats van 13.00 - 15.00 uur. Deze wijzigingen kunnen met de nieuwe wet al met een halfjaar in werking treden.

Wijzigingen in arbeidsplaats

Naast het wijzigen van de arbeidsuren kan de werknemer ook een verzoek voor een wijziging van de arbeidsplaats voorstellen. Zo kan hij/zij vragen om meer thuis te gaan werken. Laat uw werknemer minimaal twee werkdagen op kantoor aanwezig zijn, dit zorgt ervoor dat de betrokkenheid met het bedrijf en de collega's in stand blijft. Anders zou een werknemer zich geïsoleerd kunnen voelen omdat hij/zij niet meer op de hoogte is van de ontwikkelingen binnen de organisatie. Zo blijft de werknemer ook nog in contact met zijn collega's.

Bouw de dagen en uren die werknemers thuis werken langzaam op. Zo kan iedereen wennen aan deze nieuwe structuur. Stel ook doelen of deadlines die de werknemer thuis moet halen. Op deze manier kunt u goed toetsen of het thuis werken efficiënt is. Als werknemers thuis werken bent u als werkgever ook verantwoordelijk voor een geschikte thuiswerkplek die voldoet aan alle richtlijnen. Mogelijke klachten of schade die voortkomen uit ongeschikte thuiswerkplekken vallen namelijk onder de aansprakelijkheid van de werkgever.

Moet u met elk verzoek akkoord gaan?

Nee, u hoeft niet met elk verzoek van de werknemer akkoord te gaan. Elk type verzoek heeft andere eisen om het af te wijzen, ook kunnen niet alle verzoeken goedgekeurd worden. Zo kan bijvoorbeeld een fabrieksmedewerker niet thuis gaan werken. Ook kan een verzoek afgekeurd worden als dit ernstige problemen oplevert op het gebied van veiligheid, van roostertechnische aard of van financiële of organisatorische aard. Een werknemer moet minimaal 26 weken in dienst zijn om een verzoek in te dienen. Als werkgever moet u minimaal één maand voor de ingangsdatum een besluit nemen over het verzoek. Want doet u dit niet dan wordt het verzoek van de werknemer automatisch goedgekeurd.

Meer lezen over wet- en regelgeving in het mkb? Houd dan de Places blogpagina in de gaten. Ook voor ondernemerstips en -nieuws kunt u hier dagelijks terecht!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!