Places logo
Menu

Het Nieuwe Werken: hoe flexibel zijn uw werknemers?

Het Nieuwe Werken: hoe flexibel zijn uw werknemers?

Rustig werken aan een tafeltje in uw lokale koffiebar, nog even een e-mail versturen vanuit de trein of thuis nog snel een conference call meepakken: werken buiten de werkplek komt tegenwoordig steeds vaker voor. Werkplekken worden veel flexibeler. Toch zijn er nog heel veel werknemers die niet flexwerken, maar dit wel zouden willen. Dit komt omdat veel werkgevers bang zijn om de controle te verliezen over hun werknemers. Places.nl laat u zien waarom u hier juist wél voor moet kiezen.

Mkb's genieten een enorm voordeel op grotere concerns wat betreft thuis werken. Vanwege de grootte van deze concerns komt er bij het in gang zetten van dit proces ontzettend veel papierwerk kijken. Omdat mkb's over het algemeen minder medewerkers hebben, is thuis werken gemakkelijker te monitoren en de administratie is goed bij te houden.

flex1

Het Nieuwe Werken?

Flexwerken, thuis werken en 'Het Nieuwe Werken' zijn allemaal termen die gebruikt worden om hetzelfde begrip te omschrijven. Het gaat in al deze gevallen om tijd- en plaats onafhankelijk werken. Dit betekent dat werknemers dus niet langer gebonden zijn aan een vaste werkplek en vaste werktijden: zij kunnen deze (meestal in overleg met de werkgever) zelf indelen.

Sommige ondernemingen streven er naar om uitsluitend thuis te werken en kantoren zoveel mogelijk op te doeken, anderen maken juist gebruik van een combinatie van flexwerken en werken op een kantoor. Het is daarom aan de werkgevers- en werknemers om samen tot een overeenkomst te komen die voor beide partijen acceptabel is. Maar hoe u de werkzaamheden ook verdeelt, één ding is zeker: Het Nieuwe Werken gaat een steeds prominentere rol innemen op de werkvloer.

Tel uit je winst

Voor de werkgever zijn er verschillende voordelen verbonden aan flexwerken. Vaak zijn werkgevers echter nog terughoudend als het gaat om thuis werken omdat ze bang zijn om de controle te verliezen. Dit is natuurlijk volkomen begrijpelijk, maar met de juiste afspraken is het enorm voordelig om werknemers te laten thuiswerken.

Werknemers kunnen zich beter concentreren waardoor de productiviteit stijgt

Als werknemers thuis toegang hebben tot een rustige werkomgeving waar zij ongestoord kunnen werken is de productiviteit hoger dan wanneer zij op kantoor werken. Door thuis te werken bepalen werknemers zelf wanneer zij ongestoord willen werken en wanneer zij tijd hebben om te overleggen met collega's.

U kunt uw personeel inzetten wanneer het u het beste uitkomt

Met de mogelijkheid om thuis te werken zorgt u er voor dat uw personeel flexibel inzetbaar is. U bent dus niet meer gebonden aan uitsluitend kantooruren, maar u kunt werknemers inplannen wanneer u dat het beste uitkomt. Zo kunt u er voor zorgen dat er altijd iemand is om eventuele problemen op te lossen, klanten te helpen of door te werken aan die deadline. Places.nl maakt ook gebruik van flexibel werken. Onze medewerkers staan hierdoor ook buiten kantooruren klaar om een bericht voor u aan te nemen met onze Antwoordservice.

U bespaart op onkosten als het huren van een pand, reiskosten en parkeerruimte

Doordat u uw werknemers thuis kan laten werken heeft u minder kantoorruimte nodig en bespaart u op kosten als elektriciteit en verlichting. Daarnaast bespaart u op reis- en parkeerkosten die werknemers bij u kunnen indienen. Het geld dat u hiermee bespaart kunt u investeren in betere voorzieningen voor uw werknemers thuis.

Werknemers verliezen geen tijd door files of vertraging

Werknemers hoeven niet meer dagelijks op en neer te reizen, waardoor ze meer tijd over hebben voor andere zaken. Ze kunnen langer uitslapen, juist eerder beginnen of tussendoor een langere pauze inplannen. Doordat mensen minder tijd kwijt zijn aan reizen kunnen zij hun werktijden dus flexibeler inplannen, waardoor ze fitter zijn en zich beter kunnen concentreren.

U werkt tegelijkertijd aan een duurzaam imago

Omdat u door Het Nieuwe Werken minder kantoorruimte nodig heeft, bespaart u op onnodige elektriciteitskosten. Daarnaast neemt het woon-werkverkeer van uw werknemers af, waardoor u op de lange termijn ook enorme bedragen bespaart op brandstof. En dat niet alleen, deze verminderde uitstoot is natuurlijk ook heel goed voor het milieu! En omdat werknemers vaak thuis al over een werkruimte beschikken en dus gebruik maken van bestaande middelen, is het erg gemakkelijk om milieuvriendelijke toepassingen te installeren. Door uw werknemers thuis te laten werken creëert u dus automatisch een duurzaam imago voor uw organisatie.

Het ziekteverzuim van werknemers neemt af

Als werknemers de mogelijkheid hebben om thuis te werken, melden zij zich ook minder vaak ongeoorloofd ziek. Thuiswerken kan namelijk ook als je je een dagje niet zo lekker voelt en de drempel is daarom lager om toch te gaan werken.

flex2

Lang leve de vrijheid!

Ook voor de werknemer zijn er voordelen verbonden aan het werken vanuit huis. Natuurlijk zijn zaken als een betere concentratie, flexibele werktijden en minder reistijd grote pluspunten voor zowel werkgever als werknemer. De voordelen voor de werknemer hebben dan ook specifiek betrekking op de functie van medewerker. De meeste van deze voordelen vergen echter een grote discipline van de werknemer, maar als iedereen zich aan de gemaakte afspraken houdt wordt de werksfeer er alleen maar prettiger op!

En nu zelf aan de slag

Thuiswerken brengt dus een hoop voordelen met zich mee voor zowel werknemer als werkgever. Echter zijn er wel een aantal verantwoordelijkheden aan verbonden waar u rekening mee moet houden als u aan thuiswerken begint. Op MKBservicedesk.nl vindt u een uitgebreid overzicht van alle zaken waar u aan moet denken. Wilt u uw medewerkers wel thuis laten werken, maar past deze vorm van werken niet helemaal bij uw organisatie? Op Flexibelwerken.nl vindt u andere flexibele werkvormen waar u uw voordeel bij kunt behalen. Kijk voor meer informatie ook op Overhetnieuwewerken.nl.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!