Places logo
Menu

Hardere straffen voor smartphonegebruik tijdens het rijden

Hardere straffen voor smartphonegebruik tijdens het rijden

Na een jarenlange daling is het aantal auto-ongelukken in Nederland gestegen met ruim 25%. De grootste boosdoener is volgens Stichting Incident Management Nederland (SIMN) smartphonegebruik. Het ministerie van Justitie heeft daarom bepaald om het smartphonegebruik van automobilisten harder aan te pakken. Veilig Verkeer Nederland (VVM) wilt zelfs celstraffen uitdelen.

Telefoongebruik in het verkeer zal in het nieuwe wetsvoorstel vallen onder "roekeloosheid". Het is onder het rijden sowieso al niet toegestaan om met een mobiele telefoon in de hand te bellen, te sms-en of om gebruik te maken van Whatsapp.

Handheld bellen en de telefoon tussen oor en schouder houden is ook verboden. Zelfs de telefoon bedienen in het dashboard kan een boete opleveren, mits de telefoon met stem wordt bediend. Boetes voor het gebruik van een telefoon achter het stuur bedragen doorgaans zo'n 230 euro, soms nog iets meer.

Het ministerie van infrastructuur meldt dat de helft van de smartphonegebruikers in Nederland hun telefoon ook achter het stuur gebruikt. In Nederland zijn er zo'n tien miljoen personen met een smartphone.

Een boete is echter niet genoeg volgens Veilig Verkeer Nederland. De kans dat automobilisten door de politie worden gepakt is erg laag. VVN pleit nu voor een nieuwe maatregel: personen die gebruik maken van hun smartphone achter het stuur een celstraf opleggen. De straf zou dan net zo streng zijn als bij dronken rijden.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!