Places logo
Menu

Grote bedrijven willen meer leidinggevenden met een migratieachtergrond

Grote bedrijven willen meer leidinggevenden met een migratieachtergrond

De diversiteit van de Nederlandse top bij grote bedrijven laat te wensen over. De hoogopgeleide witte man domineert de top. Dit moet anders volgens verschillende experts, topmensen uit het bedrijfsleven en andere rolmodellen. Gister zaten zij bij elkaar in de raadszaal van de Sociaal Economische Raad om te kijken hoe de top van grote Nederlandse bedrijven kleurrijker gemaakt kan worden.

Weinig leidinggevenden met migratieachtergrond

Vorig jaar meldde de Sociaal Economische Raad dat slechts 2 procent van de leidinggevenden in het bedrijfsleven een migratieachtergrond heeft. In de overheid is het aantal leidinggevenden met een andere achtergrond nog schaarser, daar heeft slechts 1 procent van de leidinggevenden een migratieachtergrond.

Geen netwerk

Volgens Mariëtte Hamer, voorzitter van de Sociaal Economische Raad, missen migranten een netwerk dat nodig is om een topfunctie te krijgen. Grote bedrijven vullen vaak vacatures met mensen binnen hun netwerk, hierdoor vallen mensen met een migratieachtergrond buiten de boot. Hamer vraagt topbedrijven daarom om ook buiten hun netwerk te kijken voor het vullen van vacatures. Om dit te faciliteren hebben 24 bedrijven en instellingen waaronder, PostNL, Rabobank en SHELL een online platform opgericht. Op het platform worden vacatures voor top en subtop-functies bekend gemaakt. Op deze manier moeten de bedrijven elkaar stimuleren om hun netwerken aan te vullen met mensen van verschillende achtergronden.

Meer creativiteit en innovatie

ABN AMRO is al jaren bezig om de culturele diversiteit in de top te vergroten, zij denken dat dit een positief effect zal hebben. Mensen met verschillende achtergronden kijken namelijk anders tegen dingen aan, dit zou volgens de bank kunnen bijdragen aan meer creativiteit en innovatie. Een bedrijf zou daarnaast beter functioneren als het een goede afspiegeling is van de maatschappij.

Advies

De Sociaal Economische Raad komt naar verwachting in de zomer met een advies omtrent 'Diversiteit in de top van het bedrijfsleven'. Dit advies vloeit voort uit een verzoek van het kabinet om maatregelen te verkennen om meer vrouwen en mensen met een migratieachtergrond naar de top te laten stromen.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!