Places logo
Menu

Grote bedrijven vaker doelwit van hackers dan kleine bedrijven

Grote bedrijven vaker doelwit van hackers dan kleine bedrijven

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de Cybersecuritymonitor 2018 blijkt dat kleine bedrijven minder vaak het slachtoffer van cyberaanvallen zijn dan grote bedrijven. Ongeveer de helft van de ICT-incidenten leidde voor beide groepen tot hogere kosten.

ICT-incidenten

Een ICT-incident kan veroorzaakt worden door een storing of door een cyberaanval. Een cyberaanval is een aanval die wordt veroorzaakt door criminelen, hackers en terroristen. Zij doen dit met als doel gevoelige informatie te verkrijgen of om computersystemen te verstoren zodat de communicatie wordt belemmerd. In 2016 had 70% van de grote bedrijven, met meer dan 250 medewerkers, te maken met een ICT-incident. Daarvan was 39% veroorzaakt door een cyberaanval. Van de kleine bedrijven met 2 tot 10 medewerkers had 26% last van een ICT-incident. Hiervan was 9% veroorzaakt door een cyberaanval.

Gevolgen cyberaanval

De gevolgen van een cyberaanval kunnen erg vervelend zijn. Bedrijven kunnen last hebben van uitval in computersystemen, belangrijke data kan vernietigd worden en gevoelige informatie kan onthuld worden. Kleine bedrijven hadden in 2016 relatief weinig last van deze gevolgen. Uitvallen van apparaten kwam het vaakst voor als gevolg van een cyberaanval. Grote bedrijven hadden vaker last van de gevolgen van een cyberaanval. Datavernietiging en het uitvallen van apparaten waren de meest voorkomende gevolgen.

Grote bedrijven vaker slachtoffer

In een groot bedrijf werken meer mensen met computers waardoor er een complexere ICT-infrastructuur ontstaat. Dit maakt de kans op ICT-incidenten groter. Ook kan het zijn dat hackers grote bedrijven interessanter vinden en dat deze bedrijven daardoor vaker slachtoffer zijn van een cyberaanval.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!