Places logo
Menu

"Geloofwaardigheid en positie Rutte in het geding door memo incident."

"Geloofwaardigheid en positie Rutte in het geding door memo incident."

Vanmiddag wordt Rutte flink aan de kaak gesteld in een debat naar aanleiding van de memo"s die gisteren zijn vrijgegeven over de mogelijke afschaffing van dividendbelasting. Waar er eerder al voorzichtig geopperd werd dat deze memo"s daadwerkelijk bestonden, ontkende Rutte en andere kamerleden het bestaan hiervan door te zeggen dat ze het zich niet herinnerden. Vervolgens werd het bestaan wel erkend, maar zei Rutte deze memo"s zelf niet te hebben gelezen. Aangezien de Tweede Kamer door deze discutabele uitspraken in een benarde situatie kwam zijn de memo"s gisteren alsnog vrijgegegeven.

Rutte en Wiebes meest in opspraak

Naast Rutte is ook VVD-minister Eric Wiebes een grote factor in dit verhaal. Waar Wiebes eerst ontkende ooit een memo te hebben gezien over de afschaffing van de dividendbelasting, bleek later dat hij er zelf een had geschreven toen hij nog minister van Financiën was en ook meerdere memo"s had ontvangen.

Wat stond er in die memo"s?

De afschaffing van dividendbelasting zal Nederland 1,4 miljard euro op jaarbasis kosten en vooral het buitenland en zijn aandeelhouders profiteren hiervan. In de memo"s werd ook beschreven hoe dit gefinancierd zal worden, namelijk door het verhogen van het btw-tarief. Hierdoor zullen Nederlanders er uiteindelijk de prijs voor betalen.

Door het afschaffen van de dividendbelasting zal Nederland voornamelijk een vestigingsplaats worden voor multinationals. Uit de memo"s blijkt dat Unilever en Shell een doorslaggevende factor waren bij de onderhandelingen over de afschaffing. Zo is in een van de memo"s het volgende te lezen: "Met de afschaffing van de dividendbelasting wordt de kans verkleind dat Shell en Unilever het hoofdkantoor zullen verplaatsen." Verder stellen de notities ook dat de afschaffing "Nederland een slecht imago kan bezorgen" en dat "Nederland het risico loopt om op de zwarte lijst te komen." Met de afschaffing van dividendbelasting is het zeer waarschijnlijk dat Nederland door andere landen gebruikt gaat worden als doorsluisland voor belastingontduiking. Dit gaat ten koste van het imago en de principes van Nederland.

Reacties andere oppositieleiders

De andere oppositieleiders reageerden geschokt op deze berichten en vroegen een debat aan, wat vanmiddag plaats zal vinden. PvdA-leider Asscher reageert dat hij niet snapt "waarom zo lang gezwegen en gelogen is" en dat "de positie van de premier en zijn kabinet in het geding is." Jesse Klaver, van GroenLinks, is niet te spreken over de manier van handelen door de kamerleden. Hij voorspelt dat Rutte een "zwaar debat" gaat krijgen en dat dit voorval nadelig kan werken voor zijn geloofwaardigheid. Klaver vraagt zich af hoe Rutte zichzelf in deze positie heeft kunnen plaatsen: "Eerst waren er geen stukken. Toen had hij ze niet gelezen. Wat staat er voor gevoelige informatie in deze memo's dat ze zolang geheim moesten blijven?"

Vanmiddag zal het debat plaatsvinden, waar Rutte met een bijzonder goed verhaal moet komen om weer geloofwaardig te worden gevonden door de Nederlandse bevolking en het vertrouwen terug te winnen.

Foto: Flickr

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!