Places logo
Menu

Gebroken dromen door Bitcoin-misvattingen

Gebroken dromen door Bitcoin-misvattingen

Onlangs vertelde Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple en wiskundige, aan CNBC dat de Bitcoin een betere investering is dan goud of de dollar. Hij legde uit dat er, anders dan goud en dollars, een oneindige toevoer is van Bitcoins en dat er vrijwel niet geknoeid kan worden met de munt. Of Wozniak gelijk heeft, dat is natuurlijk nog maar de vraag. Hij gelooft echter dat de Bitcoin zijn ware succes zal laten zien zodra er efficiëntere technieken komen om de munt te verkrijgen (te mijnen, zoals dat heet).

Dit soort berichten en uitspraken moeten echter nooit als definitieve reden gebruikt worden om je hele hebben en houden in te ruilen voor Bitcoins. Als je gaat Googlen, dan kan je net zoveel artikelen vinden die de zogenaamde geweldigheid van de Bitcoin betwisten als artikelen die juist het tegendeel beargumenteren. En dat kan voor onzekerheid, stress en verkeerde keuzes zorgen.

Weinig ervaring

Bitcoin-investeerders kampen momenteel niet met de meest succesvolle periode in hun beleggingscarrière. Een tijdje geleden schreven we nog hoe het einde van de Bitcoin nog niet in zicht was en dat is het ook nog zeker niet; laat dat even duidelijk zijn.

Ten tijde van dat bericht was de Bitcoin zo"n 10.000 dollar waard, momenteel ongeveer 6,5 duizend. Hoe verder de waarde daalt, hoe meer mensen naar verwachting in paniek raken en hun Bitcoins verkopen. Dat is mogelijk ook te wijten aan het feit dat veel Bitcoin-kopers geen ervaren beleggers zijn.

Snel rijk worden?

Het idee dat je met een aandeel of bepaalde valuta binnen een korte tijd rijk kan worden, is een onrealistisch idee waar je vooral niet je zinnen op moet zetten. Er waren genoeg studenten die aangaven om te willen stoppen met hun studie wanneer hun investeringen in cyptocurrency hoog genoeg waren zodat ze nooit meer zouden hoeven te werken. Hoeveel vertrouwen je ook in cryptocurrency of in bepaalde aandelen hebt, vrijwel elke econoom raadt je waarschijnlijk af om te stoppen met je studie omdat je cryptomunten hebt gekocht.

Voor veel mensen, vooral jonge mensen die hun hele leven nog voor zich hebben, is het ultieme doel in het leven om rijk te worden, een groot huis te kopen en een dikke auto te rijden. Elke kans die dit mogelijk kan maken, die wordt dan vaak ook wel aangegrepen - het wordt in ieder geval geprobeerd. En dan worden er nog wel eens impulsieve keuzes gemaakt die economisch gezien niet zo succesvol zijn.

Veel van de mensen die dromen van een economisch succesvolle toekomst, hebben het idee dat het slechts een kwestie van tijd, inspanning en de juiste keuzes is totdat zij miljonair worden. Niet om iemand te ontmoedigen, maar in de werkelijkheid zijn er maar weinig mensen die ook daadwerkelijk de rijkdommen bemachtigen waar velen van dromen. Voor veel dromers wordt de droom nooit meer dan een droom. Maar de Bitcoin - die maakte die wens voor eventjes een werkelijkheid. Althans, zo dachten de onervaren investeerders.

Snel genezen van de cryptokoorts

Een toekomst van rijkdom leek even binnen handbereik toen cryptocurrency ineens booming was - er heerste een ware cryptokoorts waar iedereen zijn hardverdiende geld besteedde aan digitale valuta. De coins zijn heden ten dage echter niet meer het gesprek van de dag; de interesse in cryptocurrency is langzaam aan het verdwijnen. Het lijkt erop alsof de hobby-investeerders met weinig beleggingservaring hun cryptowinst of -verlies laten uitbetalen en verkassen - op zoek naar de volgende manier om rijk te worden.

Als je berichten leest van een paar maanden geleden, dan zie je uitspraken die stellen dat Bitcoin en andere cryptomunten een snelle manier waren om rijk te worden. Maar dat zijn ze nooit geweest. Het aantal miljonairs als gevolg van een crypto-belegging kan je op een hand tellen, een gegeven in strijd met de voorspellingen van een aantal maanden geleden. En het is ook logisch, want de kans dat cryptocurrency binnen een paar maanden het economische verkeer zouden domineren, die is nooit aanwezig geweest.

Investeren in de toekomst

Veel cryptocurrency zijn een langetermijninvestering; je investeert namelijk in een vooruitstrevende technologie die eigenlijk nog maar een hele kleine plek in de samenleving heeft veroverd. Want hoeveel mensen gebruiken cryptomunten ook daadwerkelijk als valuta? De meesten kopen de munten niet vanwege de waarde, dus om het uit te geven, waardoor er een hoop crypto"s worden gekocht en er maar weinig worden gebruik voor de bedoelde functie van het middel.

Je investeert met crypto"s in de toekomst met de hoop dat de blockchain-technologie die crypto-transacties mogelijk maakt een commerciële manier van betalen wordt. Een gebrek aan kennis over de technologie in de media, bij de consument en bij bedrijven, heeft dan ook voor veel misvattingen gezorgd waardoor velen dachten snel rijk te kunnen worden.

Het feit dat cryptocurrency niet meer zo hip zijn als eerst, komt voor een groot deel dan ook door het ontbreken van geduld en kennis onder de hobby-investeerders. Zij die de Bitcoin op de voet volgen, de juiste kennis en het geduld hebben, die hebben dan ook nog steeds genoeg vertrouwen in de munt. Of het vertrouwen gerechtvaardigd is, dat moet natuurlijk nog blijken. Maar de toekomst zal bepalen of de toegewijde Bitcoinfans ooit beloond worden voor hun doorzettingsvermogen.

Foto: Pexel

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!