Freelancen: dit moet u weten voor u begint
Het aantal freelancers in Nederland nam de afgelopen jaren flink toe: van 2014 tot en met 2017 met maar liefst 35 procent. Vooral jongeren tot en met 25 jaar starten hun carrière als zzp'er of freelancer. Vrijheid en afwisseling lijken de voornaamste redenen om eigen werk te creëren. Dit trekt veel mensen aan.
"Waar de groep van 35 jaar en ouder steeds meer kiest voor zekerheid, willen jongeren graag de vrijheid die het ondernemerschap met zich meebrengt. Ze zitten liever niet vast aan een bepaalde structuur.", aldus Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. Een organisatie die zich onder andere inzet voor freelancers en zzp'ers.
Toch is het belangrijk om stil te staan bij de nadelen en risico's van freelancen. Places Nieuws somt een aantal voor- en nadelen op en vertelt u wanneer u als freelancer de meest kans van slagen heeft.
Vier voordelen van freelancen
1. Relatief hoog uurloon
Freelancers bepalen hun eigen tarief en werken vaak tegen een hoger uurloon dan iemand met een vast dienstverband. Voor veel ondernemers de belangrijkste reden om niet in dienst te gaan bij een bedrijf maar zichzelf projectmatig in te laten huren.
2. Starten relatief eenvoudig
Naast het hogere uurloon is ook starten met werken vaak eenvoudiger dan bijvoorbeeld het starten van een eigen onderneming.
3. Flexibiliteit
Ook flexibiliteit van de werkuren en werkzaamheden is een belangrijk voordeel van freelancen. U bepaalt zelf wanneer en hoeveel u werkt.
4. Balans tussen privé en werk
Privé en werk zijn in dienstverband in principe vooraf bepaald en elke dag/week gelijk. De tijd- en plaatsindeling voor een freelancer is in de meeste gevallen heel anders waardoor een freelancer veel meer invloed heeft op deze balans.
Vier nadelen van freelancen
1. Afhankelijkheid
Eén van de grootste nadelen van freelancen is de afhankelijkheid van klanten en opdrachten. Deze moeten tenslotte toch maar elke periode worden gevonden.
2. Minder gericht op visie en strategie
Door de relatief korte termijnvisie die freelancers hebben (en ook moeten hebben) is het vaak lastig om naar de lange termijn te kijken. Dit maakt ook het continueren van een 'freelance-bedrijf' lastiger dan dat van een meerkoppig bedrijf.
3. Onregelmatige inkomsten
Ondanks het relatief hoge uurloon van freelancers ten opzichte van werknemers in dienstverband, zijn inkomsten vaak onregelmatig. Afhankelijk van bijvoorbeeld vaste maandelijkse lasten kan dit nadelig zijn.
4. Druk en stress
Freelancers werken vaak per opdracht of per project. Dit betekent in de meeste gevallen dat er strikte afspraken worden gemaakt over wat er wordt geleverd en wanneer. Dit kan zorgen voor druk en/of stress.
Past freelancen bij mij?
Hoe zwaar de voor- en nadelen wegen, is voor iedereen anders. Twijfelt u om te gaan freelancen of bent u benieuwd wat er voor nodig is om succesvol carrière te maken als freelancer? Stel uzelf dan de volgende vragen:
Werkt u liever zelfstandig of samen met anderen?
In loondienst heeft u meestal meerdere collega's om u heen, terwijl u als freelancer geen vaste collega's hebt. U kunt als freelancer natuurlijk wel uw eigen collega's 'regelen', door bijvoorbeeld bij een coworking te werken of met bevriende freelancers af te spreken. Bedenk u dus goed dat u er in eerste instantie alleen voor staat. Dit vergt een grote mate van zelfstandigheid en sterke weerstand tegen eenzaamheid.
Heeft u voldoende discipline?
Vrijheid en flexibiliteit zijn een groot voordeel van freelancen. Dit is voor jongeren vaak de belangrijkste reden om ermee te starten. Een valkuil voor sommigen. Want bedenk goed, freelancen betekent dat u alles zelf moet doen. Er is niemand die controleert of u uw werk wel goed organiseert of waarmee u direct samenwerkt. Discipline en verantwoordelijkheid zijn dan ook eigenschappen die u moet hebben als u een succesvolle freelancer wilt worden.
Bent u bereid uw levensstijl te veranderen?
Tot slot is het belangrijk om na te denken over uw huidige levensstijl en de bereidheid deze te veranderen. Bij werken in loondienst en werken als freelancer, komt namelijk een andere levensstijl kijken. Als freelancer hebt u in grote lijnen minder zekerheid, maar meer vrijheid. Bovendien is uw werk vaak veel veranderlijker doordat u geen vaste werkgever met bijbehorend team en kantoor hebt. Ook moet u er zelf voor zorgen dat u genoeg werk hebt, wat een grote mate van verantwoordelijkheid met zich meebrengt. Ondernemen is een levensstijl, een manier van denken en kijken.
Past het ondernemerschap bij u?
Of u in staat bent de vruchten te plukken van de vrijheid en zelfstandigheid van freelancen is afhankelijk van uw persoonlijkheid, de keuzes die u maakt, uw omgeving en een beetje geluk of pech.
U kunt van tevoren bepalen of u denkt dat het freelancen bij u past of niet. Twijfelt u nog steeds? Veel ondernemers komen er pas achter wanneer zij het hebben geprobeerd. Feit blijft dat sommige mensen beter gedijen bij de structuur en regelmaat van loondienst en anderen beter bij de dynamiek en vrijheid van het ondernemerschap.
Foto: Pixabay
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen