Places logo
Menu

Foto's van personen publiceren? Expliciet toestemming vragen is verplicht door AVG

Foto's van personen publiceren? Expliciet toestemming vragen is verplicht door AVG

Volgend weekend, van 24 tot en met 26 augustus, vindt in Bloemendaal het culinaire evenement Bubbels & Bites plaats. Hier worden foto's gemaakt die de organisatie online wil publiceren. Vanwege de nieuwe privacywet mogen bedrijven echter geen foto's van personen meer online zetten zonder toestemming. De organisatie heeft een creatieve oplossing bedacht voor wie niet op de foto wil: hen wordt gevraagd een rode stip op het voorhoofd te plakken.

Maatregel in de praktijk

De maatregel werd begin deze maand voor het eerst in de praktijk gebracht bij Haarlem Culinair. Medewerkers van organisator H&L Producties liepen hier rond met velletjes rode stickers. Uiteindelijk hebben maar drie van de 70.000 bezoekers hier gebruik van gemaakt. Foto's of video's waar zij op staan worden niet gebruikt of hun gezichten worden onherkenbaar gemaakt. De rode stip geldt alleen voor foto's en video's die door de organisatie zelf worden gemaakt. De foto's zouden worden gebruikt op de website of de Facebook-pagina.

AVG en het publiceren van foto's

Sinds 25 mei dit jaar is de nieuwe en strengere privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), van kracht. Deze Europese privacywet geldt onder andere voor bedrijven, stichtingen, verenigingen en overheid. De AVG bevat de regels voor het verwerken van persoonsgegevens. Een foto waarop een persoon herkenbaar in beeld is, zegt iets over die persoon. Die foto is daarmee automatisch een persoonsgegeven en mag niet zonder toestemming gepubliceerd worden. Het is als organisatie belangrijk om expliciet toestemming te vragen en personen ook de mogelijkheid geven om geen toestemming te geven. De rode stip is hier een goed en creatief voorbeeld van. Publicatie is volgens de AVG niet alleen het delen van foto's op social media, ook bijvoorbeeld het delen van foto's via de eigen website valt hieronder.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!