Places logo
Menu

Financiering verandert: dit zijn de 5 belangrijkste trends voor 2019

Financiering verandert: dit zijn de 5 belangrijkste trends voor 2019

Ondernemers hebben tegenwoordig steeds meer mogelijkheden om hun financiering rond te krijgen. Hoewel het overgrote deel van de kredietverstrekking nog een traditioneel bankkrediet betreft, wint alternatieve financiering snel aan terrein. Technologische ontwikkelen zorgen voor nieuwe financieringsmogelijkheden. En deze markt groeit de laatste jaren flink.

Met name middelgrote ondernemingen profiteren van deze technologische ontwikkelingen. Financiering wordt voor hen makkelijker, sneller en goedkoper. Dit jaar ontwikkelt de markt zich vrolijk verder. Wat zijn hierin voor jou als ondernemers de belangrijkste kansen? Places Nieuws zet de vijf belangrijkste trends voor je op een rij.

Trend #1: Stapelfinanciering

De algemene trend binnen kredietverstrekking is stapelfinanciering, of financieringsmix. Dit houdt in dat bedrijven hun financiering opsplitsen en via verschillende leningen rond krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld een deel van je financiering verkrijgen via een bancaire lening, een deel via investeerders die een aandeel kopen in je bedrijf en ook nog een deel via het leasen van bedrijfsauto's of machines. Zo kun je op een alternatieve wijze voldoende financiële middelen bemachtigen.

25% van mkb krijgt geen krediet

Ondanks dat 90% van het MKB in Nederland wordt gefinancierd door bancaire kredieten, blijkt al enige jaren dat zo'n 25% van de ondernemers geen bancaire lening kunnen krijgen. Deze bedrijven moeten dus op zoek naar andere manieren om geld te krijgen. In de afgelopen vijf jaar blijkt dat het volume van de bancaire leningen aan mkb-bedrijven afneemt. Dit komt enerzijds doordat het mkb minder krediet nodig heeft om voldoende financiële middelen te hebben, anderzijds zijn banken strenger geworden in het verlenen van krediet.

Trend #2: Fintech

Fintech is een afkorting voor financiële technologie. Het is een verzamelnaam voor bedrijven die slimme financiële diensten ontwikkelen. Ze gebruiken technologie en digitalisering om financieringsprocessen sneller en makkelijker te maken. In Juni 2018 waren er zo'n 475 bedrijven actief op de fintech-markt in Nederland. Ter vergelijking, in 2016 waren dit er nog zo'n 200.

De fintech-markt ontwikkelde al alternatieve financieringsvormen als:

Crowdfunding - ook wel publieksfinanciering genoemd - is een financieringswijze waarbij ondernemers zonder tussenkomst van derden geld ontvangen van investeerders. Deze methode wordt vaak gebruikt voor projecten.

Online krediet - is vrijwel hetzelfde als een bancair krediet, alleen verlopen de aanvraag en overdracht via een online platform. Er is dus geen face-to-face contact tussen de ondernemer en financierder.

Factoring - is voor ondernemers hét alternatief voor bankkrediet. Het is een vorm van financieren waarbij ondernemers hun zakelijke facturen verkopen aan een factormaatschappij. Zo ontvangen ondernemers snel hun geld en worden kredietrisico en debiteurenbeheer overgenomen.

Online werkkapitaal - Ieder bedrijf heeft werkkapitaal nodig om aan dagelijkse financiële verplichtingen te voldoen zoals het bekostigen van inkoop en het uitkeren van salarissen. Er zijn kredietverstrekkers die het mogelijk maken om dit werkkapitaal (online) te lenen in de vorm van krediet.

Trends #3: Blockchain & ICO

Inmiddels kent elke ondernemer de bitcoin. Deze bekende cryptomunt werkt via de blockchain-technologie. Deze technologie maakt het mogelijk om (waarde)transacties tussen twee of meer partijen te doen zonder tussenkomst van derden. De opkomst van cryptovaluta heeft een nieuwe financieringsvorm mogelijk gemaakt: Initial Coin Offering (ICO).

ICO houdt in dat bedrijven via een soort crowdfunding cryptomunten verzamelen. Deze munten worden vervolgens verkocht aan investeerders in de vorm van 'tokens', waarmee ze later kunnen gaan handelen in cryptovaluta. Investeerders betalen de tokens met een wettig betaalmiddel of andere cryptomunten. Zo kunnen ondernemers hun projecten lanceren. Tot nu toe wordt deze technologie veel gebruikt door startups die software achter de blockchain-technologie willen ontwikkelen.

Trend #4: Iedereen kan investeren

Een andere belangrijke algemene trend is dat iedereen tegenwoordig met kleine of grote bedragen kan investeren. Denk aan beleggen, dat via eenvoudige apps en lage starttarieven steeds toegankelijker wordt. De bekendste ontwikkeling binnen deze financieringsvorm is crowdfunding, waarmee in 2018 in Nederland meer dan 300 miljoen euro werd opgehaald, een stijging van 48% ten opzichte van het jaar ervoor. Steeds meer van deze platformen zijn geschikt voor zowel grote als kleine investeerders.

Trend #5: Digitalisering

Een andere trend die we tegenwoordig in elke sector terugzien, is digitalisering. Binnen kredietverstrekking heeft digitalisering er vooral voor gezorgd dat krediet sneller en eenvoudiger te verkrijgen is. Bovendien kunnen ondernemers volledig zelf beslissen bij welke partij ze welke financiële dienst afnemen. Waar verzekeringen, spaarrekeningen en beleggingen vroeger vaak via één bank verliepen, worden deze diensten steeds vaker naast elkaar gebruikt. Zo kun je beleggen via BUX, sparen via Moneyou en je hypotheek afsluiten bij grote banken als Rabobank of ING.

Met name het aanvragen van leningen gaat een stuk sneller. Zo kunnen slimme algoritmes razendsnel de boekhouding van de aanvrager beoordelen. Via een bancaire financieringsaanvraag moet dit handmatig worden aangeleverd. Tegenwoordig kunnen partijen binnen 24 uur weten of hun financieringsaanvraag kans van slagen heeft en er zijn zelfs partijen die gegarandeerd binnen 24 uur online krediet verstrekken.

PSD2 zorgt voor meer digitale financiële mogelijkheden

Vanaf 2019 geldt de nieuwe wetgeving Payment Services Directive (PSD2). Dit is een herziene betaalrichtlijn voor betaaldiensten. De richtlijn houdt in dat je toestemming geeft om je betaalrekening inzichtelijk maakt voor derde partijen (banken en andere financiële instellingen). Hiermee kun je toegang krijgen tot diensten die beter aansluiten bij jouw persoonlijke bankrekening.

Daarnaast opent de nieuwe richtlijn de deuren voor nieuwe fintech bedrijven en stelt ze in staat om nieuwe betaal- en informatiediensten op de markt te brengen. Dit soort betaaldiensten worden in eerste instantie ontwikkelt voor particulieren, maar komen later ook beschikbaar voor ondernemers. Voorbeelden hiervan zijn de betaalverzoek-app Tikkie, die nu ook voor webwinkels beschikbaar is en ING's Betaalverzoek, waar de zakelijke markt nu al gebruik van maakt.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!