Places logo
Menu

Facebook wordt officieel vervolgd voor data schandaal Cambridge Analytica

Facebook wordt officieel vervolgd voor data schandaal Cambridge Analytica

Facebook wordt officieel vervolgd voor het data schandaal rondom Cambridge Analytica eerder dit jaar. Gegevens van tientallen miljoenen gebruikers kwamen terecht bij het databedrijf. De procureur-generaal in de Amerikaanse hoofdstad Washington heeft besloten Facebook hiervoor te vervolgen. Facebook zou volgens de aanklager gefaald hebben om goede zorg te dragen over de apps die gebruik maakten van het social media platform.

Privacyschandaal

Facebook begon 2018 met goede jaarcijfers. Facebook had namelijk in 2017 met 12,97 miljard dollar een recordomzet behaald. Daarnaast telde Facebook eind 2017 2,1 miljard actieve gebruikers, dit is 3 miljoen meer dan in 2016. In maart sloeg het noodlot toe en kwam het data schandaal van Facebook naar buiten. Er werd bekend gemaakt dat een campagnebureau Cambridge Analytics de gegevens van miljoenen Facebookgebruikers in handen had. Een Amerikaanse onderzoeker Aleksandr Kogan had deze gegevens doorgespeeld naar het bedrijf.

Misbruik data

Cambridge Analytics heeft vervolgens de data gebruikt om psychologische profielen van kiezers op te stellen. Deze zijn in 2016 gebruikt bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen en het Brexit-referendum. Er werden bijvoorbeeld algoritmes ontwikkeld op basis van likes, artikelen die gedeeld werden en cookies van computers van Facebook-gebruikers. De algoritmes werden ingezet om de politieke voorkeuren van mensen op Facebook te beïnvloeden. Er verschenen vervolgens specifieke politieke advertenties op tijdlijnen. Sinds het privacyschandaal naar buiten kwam, doet Facebook verwoede pogingen om de reputatieschade te beperken. Maar deze week werd duidelijk dat Facebook op grote schaal data deelt met grote bedrijven.

Facebook blijft data delen

Deze week kwam naar buiten dat Facebook ondanks het privacyschandaal toch data blijft delen met grote bedrijven. Dit blijkt uit een onderzoek van de New York Times. Bedrijven als Microsoft en Amazon krijgen zelfs nog meer data dan Cambridge Analytica destijds kreeg. Netflix en Spotify mochten zelfs meelezen met privéberichten die naar elkaar werden gestuurd. Data van Facebook zou volgens het onderzoek gedeeld worden met 150 bedrijven. Facebook-gebruikers zouden daar zelf niet van op de hoogte zijn.

Verlengstuk

Volgens Facebook werken de aangesloten bedrijven als 'verlengstuk' van hun platform, waardoor data die voor Facebook inzichtelijk is ook voor die bedrijven zichtbaar is. Facebook gaf na Cambridge Analytics schandaal aan dat ze in 2014 gestopt zijn met het uitreiken van data deals aan bedrijven. Dit blijkt nu niet zo te zijn. Critici vragen zich af of dit soort problemen niet onvermijdelijk zijn zolang het verdienmodel van Facebook gebaseerd is op grootschalige data-surveillance. Er worden miljarden verdiend aan het verstrekken van data. Een rechtszaak tegen Facebook naar aanleiding van 'Cambridge Analytica' zal niet voldoende zijn om Facebook in toom te houden volgens critici. Critici menen dat er strengere eisen gesteld moeten worden aan het losgeslagen nieuwsplatform en het machtige bedrijf zich moet gaan opsplitsen. De rechtszaak naar aanleiding van Cambridge Analytica kan Facebook duur komen te staan. Meerdere autoriteiten doen onderzoek naar de zaak. Dit kan vervolgens nadelige gevolgen hebben voor de jaarcijfers van Facebook.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!