Places logo
Menu

Facebook wederom negatief in het nieuws door verzamelen belgeschiedenis gebruikers

Facebook wederom negatief in het nieuws door verzamelen belgeschiedenis gebruikers

Facebook kwam de afgelopen maanden vaker negatief dan positief in het nieuws. Zo kwam onlangs naar voren dat een deel van de informatie die gedeeld wordt via het medium "nepnieuws" is. Facebook heeft vervolgens maatregelen getroffen om de verspreiding ervan tegen te gaan. Verder kwamen er steeds meer incidenten naar boven waar Facebook gegevens van gebruikers verzamelde zonder dat gebruikers hier toestemming voor hadden gegeven. Ook deze keer is het weer raak, afgelopen weekend maakte een oplettende gebruiker namelijk bekend dat Facebook jarenlang gegevens over zijn belgeschiedenis had verzameld.

Toegang tot belgeschiedenis

Facebook kreeg toegang tot de belgeschiedenis door een verouderde versie van de software van Android, namelijk de Android 4.1 software. Gebruikers met deze software op hun telefoon die toestemming gaven aan Facebook om toegang te krijgen tot hun contactenlijst, gaven onbewust ook toegang om gegevens te verzamelen over hun belgeschiedenis, de duur van telefoongesprekken en met wie de gebruiker belde. Facebook vraagt gebruikers om toegang tot hun contactenlijst om het eenvoudiger te maken om suggesties te doen voor vrienden die gebruikers nog niet in hun netwerk hebben maar die ze wel kennen, aangezien ze deze persoon in hun contactenlijst hebben.

Oplettende gebruiker

De oplettende gebruiker die erachter kwam dat dit mogelijk was is een man uit Nieuw-Zeeland. Via Facebook kan er blijkbaar een dossier worden aangevraagd van alle persoonlijke gegevens waar het medium over beschikt. Toen de man dit dossier bekeek, zag hij ineens dat er ook allerlei gegevens over zijn belgeschiedenis in stonden vermeld. Hij had hier nooit toestemming voor gegeven en deelde het op social media, waar meer mensen hetzelfde probleem bleken te hebben. Facebook heeft gereageerd op het voorval, maar ontkent dat gebruikers hier geen toestemming voor hebben verleend en stelt dat het verzamelen van dit soort gegevens nodig is om de gebruikerservaring van de app te verbeteren.

Zelf kopie aanvragen persoonlijke gegevens

Facebook-gebruikers kunnen zelf een kopie aanvragen van alle persoonlijke gegevens die Facebook over hen bezit. Dit kan via de pagina van algemene instellingen, onderaan deze pagina staat een knop met "download een kopie van je Facebook data". Het inzien van belgeschiedenis is alleen mogelijk bij Android gebruikers, en vooral bij apparaten die op software 4.1 of een eerdere versie draaien. Desondanks kan het geen kwaad om eens in te kijken welke persoonlijke gegevens Facebook van u verzamelt zonder dat u het weet.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!