Places logo
Menu

Facebook minder populair bij tieners, WhatsApp meest populaire medium

Facebook minder populair bij tieners, WhatsApp meest populaire medium

Uit een jaarlijks social media-onderzoek van onderzoeksbureau Newcom, blijkt dat Facebook niet meer zo populair is onder jongeren in Nederland. Daarnaast worden Instagram en WhatsApp steeds populairder bij vrijwel alle leeftijdsgroepen.

Facebook minder populair

Dat Facebook minder populair was, dat hing al een tijdje in de lucht. Maar de data van Newcom bewijst het definitief. Het Facebook-gebruik in Nederland ziet nu voor het eerst een dalende tendens. Steeds meer ouderen gaan gebruik maken van Facebook, waardoor het platform minder "cool" wordt onder jongeren. Vandaar dat de jonge doelgroep massaal emigreert naar de hippere platformen zoals Instagram, YouTube en Snapchat - social media die onder jongeren juist relatief sterk in populariteit groeide.

Daarnaast wordt Facebook vandaag de dag gedomineerd door advertenties, video's en foto's van bedrijven en organisaties, waardoor het sociale aspect van het medium in principe is komen te vervallen.

Of dit dat ook de reden is dat het medium minder populair is, daar is geen concreet bewijs voor. Maar kijkend naar de andere social media, zien we dat platformen die originele gebruikerscontent en sociale contacten stimuleren zoals Instagram en WhatsApp juist steeds populairder worden.

De cijfers

Onder de jongste leeftijdsgroep tussen de 15 en 19 jaar, is het totale Facebook-gebruik gedaald van 80 procent in 2017 naar 71 procent dit jaar. Dagelijks wordt het social medium nog maar 43 procent gebruikt ten opzichte van 54 procent een jaar geleden. Ondanks de dalende lijn in Facebook-gebruik, blijft het alsnog het tweede populairste medium na WhatsApp. Instagram is het snelst stijgende medium en kent momenteel 4,1 miljoen Nederlandse gebruikers.

WhatsApp

Met 11,5 miljoen gebruikers in Nederland is WhatsApp verreweg het populairste social medium. Onder de tienerdoelgroep gebruikt maar liefst 97 procent de app. Tegenwoordig is het berichten-platform eigenlijk ook niet meer weg te denken. Bijna elke klas, werkplek, vriendengroep, sportclub en familie heeft wel een eigen WhatsApp-groep. Of het nou om zakelijke of informele contacten gaat; tegenwoordig gaat het berichtenverkeer bijna allemaal via WhatsApp.

Weinig vertrouwen

Veel mensen hebben tegenwoordig een social media-account; jong of oud, bijna iedereen geniet wel mee met de wondere wereld van het web.

Ondanks het feit dat internettend Nederland zo graag gebruik maakt van social media, is het vertrouwen in social media nog altijd laag. Uit het onderzoek blijkt dat slechts een op de vijf mensen vertrouwen heeft in social media. Er bestaan dan vooral zorgen met betrekking tot privacy; tweederde van de respondenten heeft laten weten zich zorgen te maken dat hun persoonsgegevens worden doorverkocht.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!