Places logo
Menu

Exporteren voor zelfstandig ondernemers: Deel II

Exporteren voor zelfstandig ondernemers: Deel II

Afgelopen maandag las u in onze blog over de exportmogelijkheden en de groei van de Nederlandse exportmarkt. Heeft u er zelf ook wel eens over nagedacht om te exporteren? Of bent u benieuwd welke kansen er liggen? Om als zelfstandig ondernemer uw handel over de grenzen voort te zetten is niet altijd even makkelijk, maar kan u wel veel opleveren. Places.nl zette de tips voor u op een rijtje.

Waarom exporteren?

Het is uiteraard niet onbelangrijk om te realiseren wat exporteren u kan opleveren. Allereerst draait het vooral om het aanboren van nieuwe markten waar u winst kunt halen. Misschien wilt u dat omdat de thuismarkt verzadigd is of omdat u denkt daar uw product goed aan de man te kunnen brengen. Ongeacht uw redenen is het zaak om u goed voor te bereiden. Hoe u dat doet, leest u hier.

Wat komt er bij kijken?

Allereerst zult u veel geduld moeten hebben. Rome is immers niet in één dag gebouwd. Deze praktische tips kunnen u helpen bij dit proces:

1. Maak een duidelijk stappenplan

Zet alles wat er moet gebeuren om uw exportambities te realiseren onder elkaar en in de juiste volgorde. Zo houdt u het overzicht en blijven uw doelen concreet.

2. Doe marktonderzoek

Wellicht vanzelfsprekend, omdat u het ook in Nederland zou doen. Toch moet een gedegen marktonderzoek niet onderschat worden, al helemaal niet wanneer het een onderzoek is naar een compleet onbekekende buitenlandse markt. Zoek uit wie uw concurrenten zijn, hoe u uw doelgroep gaat bereiken en of er mogelijke partners zijn. Hoe onderhandelt u met buitenlandse zakenpartners? En in hoeverre verschillen de normen en waarden van uw buitenlandse doelgroep van uw Nederlandse doelgroep? Om achter al deze informatie te komen kunt u bijvoorbeeld gebruikmaken van de buitenlandse Kamer van Koophandel en internationale beursen bezoeken.

3. Verdiep u in de praktische zaken

Het is van belang dat u op de hoogte bent van alle regels, beperkingen en wetgeving die komt kijken bij export. Denkt u daarbij aan de Nederlandse regels, maar vooral aan de voor u onbekende wetgeving van het exportland. Zo voorkomt u voor vervelende verrassingen te staan.

Met deze 3 tips bent u snel op weg. Meer praktische informatie kunt u vinden op bijvoorbeeld de NL Exporteert App of op Ondernemersplein.nl. Ook kunt u uiteraard Places.nl in de gaten houden voor de laatste trends op het gebied van ondernemen!

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!