Places logo
Menu

Ex-bestuurslid Facebook: social media verscheuren de samenleving

Ex-bestuurslid Facebook: social media verscheuren de samenleving

Voormalig bestuurslid van Facebook Chamath Palihapitiya heeft zich tijdens een gastcollege aan de Stanford Graduate School of Business uitgesproken over de vernietigende functie die social media volgens hem hebben.

"Ik denk dat we tools hebben gecreëerd die de sociale structuur van de manier waarop de samenleving werkt aan het verscheuren zijn.", zo zegt Palihapitiya. Hij laat weten dat hij "diepe schuldgevoelens" heeft voor het mede oprichten van het bedrijf Facebook.

Social mediaverslaving

In 2007 kwam Palihapitiya bij Facebook te werken als vicepresident van gebruikersgroei. Hij bekritiseerde niet alleen Facebook, maar ook andere social media kanalen en het online landschap in het algemeen: "De korte termijn dopamine-gedreven feedbackherhalingen die we hebben gecreëerd, vernietigen de manier waarop de samenleving werkt."

Hij ging verder door te vertellen dat een like, een virtueel duimpje of hartje ons maar een paar minuten voorziet van genot, maar dat de terugval ons sociale druk geeft. We worden volgens Palihapitiya als het waren verslaafd aan sociale erkenning via social media, waardoor we een steeds grotere druk voelen om als maar meer en betere content te posten.

"Geen maatschappelijk debat, geen samenwerking; misinformatie, onwaarheden. En het is geen Amerikaans probleem - dit gaat niet over Russische advertenties (verwijzing naar Russisch nepnieuws). Dit is een wereldwijd probleem."

Incident in India

Hij vervolgde zijn betoog met een incident in India waarbij er via Whatsapp een nepbericht werd gedeeld over ontvoeringen. Het bericht is via Whatsapp rondgestuurd en heeft geresulteerd in het lynchen van zeven onschuldige mensen.

"Dat is waar we nu mee te maken hebben. En stel je voor dat het verschuift naar het extreme, waar actoren met verkeerde bedoelingen grote hoeveelheden mensen kunnen manipuleren om hen alles te laten doen wat je wil. Het is gewoon een hele, hele slechte stand van zaken."

Hij probeert Facebook zelf zo min mogelijk te gebruiken: in de afgelopen 7 jaar heeft hij minder dan 10 keer iets gepost, zo zegt hij. Ook zijn kinderen mogen geen gebruik maken van Facebook. Hij geeft uiteindelijk wel aan dat hij vind dat Facebook ook veel goeds doet in de wereld, ondanks de negatieve gevolgen van social media.

Silicon Valley

Palihapitiya uit verder ook zijn kritiek op het hele systeem van investeringen in durfkapitaal dat zich in Silicon Valley afspeelt. Silicon Valley is een regio in California waar jonge tech-startups zich verzameld hebben. Een plek waar bijvoorbeeld ook Facebook haar oorsprong kent.

Investeerders pompen volgens Palihapitiya geld in "nutteloze, idiote bedrijven" en besteden geen aandacht aan de echte problemen zoals klimaatverandering en ziektes.

Soortgelijke stemgeluiden

Ook Sean Parker, een van de eerste investeerders in Facebook, zei in november dat hij een "dienstweigeraar" is geworden wat betreft social media. Hij zei dat Facebook en andere social media "een kwetsbaarheid in de menselijke psychologie exploiteren".

Voormalig productmanager bij Facebook, Antonio Garcia-Martinez, heeft zich onlangs tevens kritisch geuit over het bedrijf. Hij legde uit dat Facebook liegt over het feit dat het bedrijf individuen kan beïnvloeden op basis van data die zij van hen heeft verzameld.

Klik hier voor de volledige video.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!