Places logo
Menu

Europese Commissie legt Qualcomm boete op: Amazon nu ook onder de loep

Europese Commissie legt Qualcomm boete op: Amazon nu ook onder de loep

De Amerikaanse chipmaker Qualcomm heeft een boete van 242 miljoen euro opgelegd gekregen vanuit de Europese Commissie (EC). Het bedrijf heeft namelijk 3G-chips onder de marktprijs verkocht. Volgens de EC heeft het bedrijf zijn marktdominantie misbruikt. Dit belemmerd de concurrentie en innovatie van bedrijven en beperkt de keuze voor consumenten.

Hoge marktpositie

In de periode van 2009 tot 2011 had Qualcomm een dominante positie voor zogenoemde baseband chipsets, chips die telefoon en tablets verbinden met het internet. Het bedrijf had wereldwijd 60% van de markt in handen. Qualcomm misbruikte hun positie door prijzen zo sterk te verlagen dat concurrenten de markt moesten verlaten.

Tweede boete

De boete is berekend op basis van de omzet van Qualcomm. De 242 miljoen euro zal direct naar het budget van de Europese Unie gaan, waardoor lidstaten minder hoeven te gaan betalen. In januari kreeg Qualcomm ook een boete opgelegd van 997 miljoen euro. Die boete was ook voor het misbruik van zijn dominante marktpositie. Qualcomm betaalde klanten om niet bij de concurrent te kopen. Dit is natuurlijk hartstikke verboden.

Onderzoek naar Amazon

De EC is deze week ook een formeel onderzoek naar Amazon begonnen. Het bedrijf zou schijnbaar verkoopdata van kleinere verkopers misbruikt hebben. Door informatie over producten en transacties te verzamelen kan het bedrijf er bijvoorbeeld achter komen welke producten populair zijn bij welke doelgroepen. Het onderzoek richt zich vooral op de standaardovereenkomsten tussen retailers en Amazon, waarin staat dat het bedrijf data mag analyseren en gebruiken.

Ook naar Amazon heeft de EC vroeger al eerdere onderzoeken ingesteld. Luxemburg moest bijvoorbeeld eerder nog 250 miljoen euro van het bedrijf terugvorderen vanwege een belastingovereenkomst die in 2003 was afgesloten.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Places Lokale SEO!