Places logo
Menu

Eerste hulp bij netwerken: het onderhouden en uitbreiden van uw netwerk

Eerste hulp bij netwerken: het onderhouden en uitbreiden van uw netwerk

Het opbouwen van een zakelijk netwerk kan erg nuttig zijn. Dit kunt u doen middels offline evenementen zoals het bijwonen van congressen en netwerkborrels, maar ook online kunt u via LinkedIn uw zakelijke netwerk uitbreiden. U kunt een beroep doen op uw opgebouwde netwerk voor hulp en ondersteuning, en wellicht zelfs voor een baan. Maar hoe doet u dit precies? Dit artikel geeft een aantal handige tips voor het onderhouden en uitbreiden van uw netwerk.

Wat is netwerken?

Netwerken kan omschreven worden als het leggen en onderhouden van contacten die u verder kunnen helpen in uw werk en carriere. Het gaat eigenlijk om het kennen van de juiste mensen om uzelf verder te helpen. Maar, netwerken is geven en nemen. U kunt op deze manier ook anderen verder helpen en laten zien waar u een specialist in bent. Tegenwoordig gebeurt netwerken vaak online, via het platform LinkedIn. LinkedIn is gericht op vakmensen en biedt de mogelijkheid in contact te komen met mensen die u anders niet tegen zou komen.

De voordelen van netwerken

Met netwerken is het makkelijker om een baan te vinden of een nieuwe relatie op te bouwen. Vaak dragen personen het liefst een kennis aan voor een vacature. Door de juiste kennissen in uw netwerk op te nemen, kunt u ook aangedragen worden. Dit heeft vooral te maken met vertrouwen. Door uw netwerk uit te breiden opent u nieuwe mogelijkheden. Daarnaast kunt u ook uw expertise laten zien wanneer uw netwerk groter is, u heeft dan namelijk meer invloed. Ook wanneer u een eigen bedrijf wilt starten, kan het handig zijn om advies te vragen aan uw netwerk.

Beginnen met netwerken

Netwerken kan dus zowel online als offline plaatsvinden. Een handig startpunt is het aanmaken van een LinkedIn account. Op deze manier bent u gemakkelijk te vinden en kunt u eenvoudig personen aan uw netwerk toevoegen wanneer u deze op een evenement heeft gesproken. Daarna kunt u uw huidige contacten al toevoegen, zoals collega's of kennissen met relevante banen.

5 tips om uw netwerk uit te breiden

U heeft uw bestaande connecties toegevoegd aan uw netwerk, maar hoe gaat u verder? Enkele tips om uw netwerk verder uit te breiden:

1. Wees selectief

Voeg niet zomaar iedereen toe aan uw netwerk, maar wees u bewust van wat bepaalde personen u kunnen bieden en wat u terug kunt doen. Kies daarom de juiste personen om toe te voegen aan uw netwerk.

2. Bezoek evenementen

Bezoek evenementen zoals carrièrebeurzen, congressen en seminars. Door hier tijd te investeren in netwerkgesprekken, kunt u uw netwerk uitbreiden. Dit kunt u doen door zich aan iemand voor te stellen, te ontdekken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen en ervaringen te delen met elkaar. Vergeet niet contactgegevens uit te wisselen of te vragen of u de ander mag toevoegen op LinkedIn.

3. Wees persoonlijk

Een van de belangrijkste aspecten in het uitbreiden van uw netwerk is een persoonlijke benadering. Wees oprecht. Laat zien dat u geïnteresseerd bent in de ander. Via LinkedIn kunt u dit doen door een persoonlijk bericht toe te voegen wanneer u een connectie wilt maken.

4. Sluit u aan bij groepen

Via LinkedIn kunt u zich eenvoudig aansluiten bij groepen. Denk bijvoorbeeld aan alumni-groepen van uw opleiding of universiteit, of selecte groepen gericht op een bepaald specialisme. Dit is niet alleen een manier om te laten zien waar u bij hoort, maar ook een goede manier om nieuwe contacten te leggen.

5. Investeer tijd

Om goed te netwerken is tijd nodig. Het heeft profijt om tijd te investeren. Zoek contacten of evenementen die voor u nuttig kunnen zijn, neem de tijd een persoonlijk bericht toe te voegen en neem ook zeker de tijd om bestaande contacten warm te houden.

Het onderhouden van een netwerk

Nu u weet hoe u uw netwerk kan uitbreiden, is het ook goed om te weten hoe u uw netwerk kunt onderhouden. Houdt contact met u netwerk om zo optimaal te kunnen profiteren van de relaties die u heeft opgebouwd.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!