Places logo
Menu

Eerste dinsdag van september: Duurzame Dinsdag

Eerste dinsdag van september:  Duurzame Dinsdag

Elke eerste dinsdag van september is het 'Duurzame Dinsdag'. Deze dag wordt sinds 2004 georganiseerd door IVN (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid) in samenwerking met een aantal partnerorganisaties. Voor deze dag kunnen bedrijven, studenten, maatschappelijke organisaties en burgers een duurzaam idee of initiatief in te dienen. De beste ideeën winnen een prijs.

Duurzame Dinsdag

Op dinsdag 4 september krijgen de beste duurzame ideeën en initiatieven een podium in politiek Den Haag. Het kabinet neemt dan namelijk de 'Duurzame Dinsdag-koffer' in ontvangst. In deze koffer zitten honderden duurzame ideeën en initiatieven uit alle hoeken van de samenleving. De beste ideeën maken kans op prijzen. Er zijn meer dan vijf verschillende prijzen die verdeeld zijn per onderwerp. Een initiatief dat gericht is op natuur kan bijvoorbeeld de Groenprijs van branchevereniging VHG (voor ondernemers in het groen) winnen. De prijs bestaat uit €1.000.- en ondersteuning van VHG. Een duurzaam idee op het gebied van voedsel zou de Lidl voedselprijs kunnen winnen. Deze prijs bestaat uit €1.000.- en ondersteuning van de Lidl.

Doel

Het doel van Duurzame Dinsdag is dat er meer debat is tussen burgers, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties, bedrijven en politici over duurzaamheid. Daarnaast hoopt de organisatie dat het kabinet ondersteuning krijgt voor de winnende initiatieven. Op dit moment zitten er 359 duurzame ideeën in de 'Duurzame Dinsdag-koffer. De 100 beste initiatieven hebben een uitnodiging ontvangen voor Duurzame Dinsdag, zij maken kans op een van de prijzen.

Duurzame ideeën

De initiatieven en ideeën kunnen betrekking hebben op verschillende onderwerpen op het gebied van duurzaamheid. Een aantal ideeën worden hieronder uitgelicht.

Logistieke marktplaats: er rijden veel lege vrachtwagens door Nederland, dit zorgt voor files en slechte logistiek. Een vrachtwagen die goederen van punt A naar punt B brengt, rijd vaak zonder goederen weer terug van punt B naar punt A. Op een online website welke een logistieke marktplaats vormt, kunnen bedrijven of particulieren transport aanbieden of vragen. Zo kunnen bedrijven een lege vrachtwagen aanbieden en andere bedrijven vullen hem op. Doel: minder files, minder uitstoot van CO2 en goedkoper.

Aardgasloze bedrijfsterreinen: in gesprek gaan met ondernemers en experts om zoveel mogelijk bedrijfsterreinen van het aardgas te helpen. De uitkomsten van de sessies worden openbaar gedeeld op een daarvoor opgezette webpagina. Hierdoor heeft iedereen toegang heeft tot tips, aanbevelingen en aandachtspunten.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Duurzame Dinsdag toont aan dat duurzaamheid in veel verschillende hoeken van de samenleving leeft. Steeds meer ondernemers en bedrijven zijn er bewust van dat het uitsluitend najagen van financiële doelstellingen slecht is voor mens en aarde. De initiatieven die op Duurzame Dinsdag worden besproken kunnen daarom ook interessant zijn voor bedrijven die (in de toekomst) maatschappelijk verantwoord willen ondernemen.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!