Een vijfde websites makelaars in bezit van SSL-certificaat
De huizenprijzen blijven maar stijgen. Volgens het CBS is dit de sterkste stijging in 16 jaar en het aantal verkochte huizen blijft ook stijgen. Voor het kopen of verkopen van een huis schakelen de meeste mensen dan ook een makelaar in. Het maken van een afspraak met een makelaar kan steeds vaker online. Maar wanneer men dit doet, zijn de ingevoerde gegevens dan ook veilig? Telefoonboek.nl vroeg zich af of op deze websites gebruik wordt gemaakt van een beveiligde verbinding en onderzocht hoeveel makelaars uit haar database in het bezit zijn van een SSL-certificaat.
Wat is SSL?
SSL is als het ware een beveiligingsprotocol waardoor een beveiligde verbinding ontstaat tussen twee computers. In de meeste gevallen gaat het om de computer van een bedrijf en die van een bezoeker. Door de beveiligde verbinding is de informatie die gedeeld wordt tussen deze twee computers, afgeschermd. Op die manier kan de gedeelde informatie niet worden bekeken door derden, zoals hackers. Bezoekers van een website kunnen zelf checken of er sprake is van een beveiligde website door te kijken naar de URL. Wordt er voorafgaand aan de website een (groen) hangslotje weergegeven en begint de URL met de letters "https" dan is er sprake van een beveiligde verbinding en dus een SSL-certificaat. Begint de URL met de letters "http" dan is dit juist niet het geval en bestaat het risico dat hackers kunnen meekijken met gedeelde informatie. Online privacy kan op deze websites dan ook niet gegarandeerd worden.
Beveiligde websites makelaars
Van de 478 bedrijven die geregistreerd staan bij Telefoonboek.nl in de categorie "Makelaar" met een werkende website, blijken slechts 91 (19%) organisaties in het bezit te zijn van een SSL-certificaat. Dat betekent dat 387 websites van makelaars niet in het bezit lijken te zijn van een SSL-certificaat, hetgeen neerkomt op 81%. Dit betekent dat de hoofdpagina"s van deze websites geen SSL-certificaat lijken te hebben waardoor gedeelde gegevens niet altijd veilig zijn. Wel is het mogelijk dat het gedeelte waar persoons- en betaalgegevens worden ingevoerd zich achter een (vaak externe) beveiligde verbinding bevindt.
Online beveiliging essentieel onderdeel van website
Ronny Oonk, manager van Places Websites benoemt dat online beveiliging een essentieel onderdeel is van een website. "Het is goed om te zien dat verschillende branches inspelen op online ontwikkelingen en daardoor hun online aanwezigheid vergroten. Het is namelijk erg gemakkelijk voor klanten om online een afspraak te kunnen maken bij een makelaar. Maar wanneer makelaars deze optie aanbieden, is het belangrijk dat zij ook aan de online beveiliging denken. Wanneer klanten worden gevraagd om persoonsgegevens in te voeren, moeten makelaars de verantwoordelijkheid nemen om deze gegevens te beschermen. Het bezit van een SSL-certificaat kan dan een uitkomst bieden en draagt tevens bij aan een betrouwbare uitstraling van een website."
Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?
Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.
- 100% gratis en vrijblijvend
- Marketingadvies op maat
- Geen verplichtingen