Places logo
Menu

Earth Day: Wat kunt u als ondernemer doen om bij te dragen aan de wereld?

Earth Day: Wat kunt u als ondernemer doen om bij te dragen aan de wereld?

Smog in steden kan bijna dodelijk zijn en uit onderzoek is gebleken dat verontreiniging en afval ontwikkelingen bij kinderen vertraagd. Daarnaast wordt de biodiversiteit van de aarde bedreigd door het gebruik van pesticiden en chemicaliën. Op dit moment doen meer dan 1 biljoen mensen mee aan de jaarlijks terugkerende Earth Day, verspreid over 192 landen. Dit jaar valt Earth Day op 22 april 2019. In de huidige tijd protesteren mensen, tekenen ze competities en starten ze acties om meer bomen te planten en vervuiling tegen te gaan. Nadat het thema in 2018 End Plastic Pollution was, is dit jaar gekozen voor Protect our Species.

Campagne 2019: Protect our Species

Deze dag is bedoeld om consumenten bewust na te laten denken over hun gedrag. Het thema van de campagne van 2019 is 'Protect our Species'. Er moet samengewerkt worden om bijen, koraal, olifanten, giraffen, diverse insecten maar ook walvissen tegen uitsterven te beschermen. Goed nieuws is dat de snelheid waarbij deze dieren uitsterven tegengegaan kan worden en het ecosysteem waarin zij leven hersteld. Het doel van deze campagne is het informeren en bewustzijn creëren over het uitsterven van dieren en gevolgen hiervan, het bouwen en activeren van een wereldwijde movement en het stimuleren van individuele acties zoals een plantaardig dieet volgen of het gebruik van pesticiden stoppen.

Het verdwijnen van biodiversiteit

In 2009 beschreef de wetenschapper Rockström 9 planetary boundaries. Dit zijn 9 grenzen die niet overschreden mogen worden, maar waarvan men er nu al 3 heeft overschreden. Deze boundaries richten zich op klimaatverandering en stellen richtlijnen. Dit betreft bijvoorbeeld richtlijnen voor de maximale CO2-uitstoot of het aantal graden dat de aarde maximaal mag opwarmen sinds de Industriële revolutie. Een van de planetary boundaries die wordt omschreven is de snelheid waarmee de biodiversiteit van de aarde afneemt. De grote drijfveer achter het verdwijnen van biodiversiteit komt door het uitsterven van soorten.
Een belangrijke reden om biodiversiteit te behouden is omdat het verdwijnen ervan effect heeft op andere ecologische functies van de aarde.

Hoe draagt u als ondernemer bij aan de wereld?

Het is dus belangrijk dat er stappen ondernomen worden om deze planetary boundaries niet te overschrijden. Hoe draagt u als ondernemer precies bij aan de wereld en hoe kunt u een impact maken?

Duurzaam ondernemen

U kunt kiezen voor duurzaam ondernemen, waarbij u niet alleen streeft naar winst maar ook rekening houdt met de maatschappij en het milieu. In alle bedrijfsactiviteiten wordt hiermee rekening gehouden, zo betekent dit dat u diversiteit in personeel heeft, maar ook zuinig omgaat met energieverbruik en afval scheidt. Vanuit het perspectief van duurzaam ondernemen zijn er verschillende stappen die u kunt ondernemen om bij te dragen aan een betere wereld.

Een duurzaam kantoor

U kunt uw kantoor op een duurzame manier inrichten. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door te investeren in duurzaam meubilair. Kies voor meubilair met een Milieukeur of koop van een bedrijf dat duurzaam produceert. Daarnaast kunt ook het sociale aspect in acht houden door in uw bedrijfskantine gezonde keuzes aan te bieden. Kies daarnaast bijvoorbeeld voor koffiemokken in plaats van wegwerpbekers en let op energiebesparing. Zet de temperatuur wat lager en zorg voor spaar- of LED lampen.

Duurzaam productieproces

Wanneer u fysieke producten ontwikkelt, kunt u wellicht onderzoeken in hoeverre u hier kunt verduurzamen. Kunt u duurzamer materiaal inkopen? Kunt u tijdens het proces minder water en energie verbruiken? Daarnaast is het ook mogelijk om te onderzoeken hoe producten zo ontwikkelt worden dat ze langer mee kunnen gaan, of hoe componenten hergebruikt kunnen worden. Op deze manier vergaat het product minder snel, wat een duurzamere oplossing is.

Doe mee met duurzame initiatieven

Naast een duurzaam kantoor, kunt u ook meedoen aan duurzame initiatieven. Stimuleer duurzaam gedrag bij uw werknemers en maak ze bewust van Earth Day. Stimuleer ze om gezond te eten en eens met de fiets naar kantoor te gaan in plaats van met de auto. Alle kleine beetjes helpen. Naast dat het op 22 april Earth Day is, is het ook de Landelijke Zaaidag voor bijen en vlinders. Op deze manier kunt u bijdragen aan een duurzamere wereld en aan de doelen van Earth Day om het ecosysteem van bijen en vlinders te herstellen.

Enkele voorbeelden

Diverse bedrijven investeren in duurzaamheid of hebben initiatieven in het leven geroepen om anderen te helpen. Zo is er bijvoorbeeld Toms, dan zich inzet voor het sociale aspect. Voor elk paar schoenen dat gekocht wordt, geven zij een paar schoenen aan een kind in Afrika. Ook Moyee Coffee richt zich op duurzaamheid en investeert in de Fairchain. Hierbij worden koffiebonen lokaal gebrand waardoor er meer opbrengsten zijn in deze landen. Ook de Fairphone is een duurzaam initiatief, waarbij minder schadelijke stoffen worden gebruikt en de volledige telefoon uit elkaar gehaald kan worden zodat componenten hergebruikt kunnen worden. Een ander voorbeeld is Seepje, dat de schil van de Sapindus mukorossi vrucht uit Nepal en India gebruikt voor was- en afwasmiddelen. Dit draagt bij aan het bestaan van deze vruchten en hiermee creëert het bedrijf beter leef- en werkomstandigheden voor de schillenboeren. Daarnaast worden de producten verpakt in gerecycled karton.

Foto: Pixabay

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!