Places logo
Menu

Durfkapitaal investeringen door pensioenfondsen in technische startups

Durfkapitaal investeringen door pensioenfondsen in technische startups

Pensioenfondsen durven steeds vaker te investeren in startups. Twee pensioenfondsen uit de metaalindustrie hebben onlangs elk €75 miljoen geïnvesteerd in een nieuw inversteringfonds gericht op jonge spin-offs van universiteiten. In 2015 adviseerde toenmalig startup ambassadeur Neelie Kroes al dat pensioenfondsen meer moeten investeren in fondsen voor durfkapitaal. Durfkapitaal wordt gebruik om startups te financieren. Risicodragend kapitaal is nu vaak beperkt beschikbaar waardoor het voor startups lastig is om op te starten.

Kennis behouden

De pensioenfondsen PME (Metaelektro) en PMT (Metaal & Techniek) hebben er voor gekozen om te investeren in een jong investeringsfonds genaamd Innovation Industries. Het fonds werkt nauw samen met technische universiteiten in Enschede, Delft, Eindhoven en Wageningen en heeft daardoor goed zicht op potentieel succesvolle startups. De pensioenfondsen investeren in het fonds om te voorkomen dat veelbelovende startups opgekocht worden door grote buitenlandse techbedrijven. Belangrijke kennis zou dan naar het buitenland verdwijnen. Met dit fonds hopen de metaalbedrijven impact te hebben op ontwikkelingen in innovatie en het creëren van werkgelegenheid.

Dekkingsgraad pensioenfondsen

Het is voor pensioenfondsen belangrijk dat zij renderen van hun investeringen. Door verliezen op de beurs en lage rentes, zijn dekkingsgraden van Nederlandse pensioenfondsen in 2018 gedaald. Dekkingsgraden laten zien in hoeverre fondsen aan hun verplichtingen kunnen voldoen. Dekkingsgraden zijn belangrijke meters bij beslissingen over eventuele kortingen. PME en PMT zitten beide in een risicovolle zone, het is voor de bedrijven daarom belangrijk dat hun dekkingsgraden stijgen. Een dekkingsgraad stijgt als het vermogen van het pensioenfonds toeneemt en de verplichtingen afnemen. Als dit niet het geval is moeten de pensioenen worden gekort. Partner Harm de Vries van Innovation Industries vertelt dat investeringen in Innovation Industries net zo goed kunnen renderen als private equity (niet beursgenoteerde) bedrijven. Het blijft natuurlijk wel risicovol kapitaal, het rendement kan dus minder hoog uitvallen dan verwacht.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!