Places logo
Menu

Duitse taal onder de aandacht met de ‘Dag van de Duitse taal’

Duitse taal onder de aandacht met de ‘Dag van de Duitse taal’

De Duitse taal is steeds minder populair in Nederland. Slechts dertig procent van de scholieren deed in 2016 eindexamen in het vak Duits. Dit is alarmerend volgens verschillende experts. De Actiegroep Duits 'Macht Mit!' probeert met de 'Dag van de Duitse taal' meer aandacht te geven aan het belang van de Duitse taal. Benieuwd waarom? In deze blog leest u er alles over.

Aandacht voor de Duits taal

Actiegroep Mach Mit! bestaat uit een samenwerking tussen zes partners: de Duitse Ambassade in Den Haag, het Duitsland Instituut Amsterdam, de Duits-Nederlandse Handelskamer, het Goethe-Institut Niederlande, Nuffic en de Zentralstelle für das Auslandsschulwesen. Zij hopen gezamenlijk het bewustzijn voor het belang van de Duitse taal in Nederland te vergroten. De Actiegroep Duits brengt de Duitse taal op verschillende manieren onder de aandacht in Nederland, een van de initiatieven is de landelijke Dag van de Duitse taal. Sinds 2012 roept de Actiegroep Duits elk voorjaar een dag uit, dit jaar was het op dinsdag 26 maart. Deze dag biedt scholen, bedrijven, culturele instellingen en de overheid een platform voor activiteiten rond de Duitse taal.

Waarom moeten scholieren Duits leren?

De Actiegroep Duits heeft verschillende redenen waarom de Duitse taal voor Nederlanders belangrijk is. Een belangrijke reden is dat Duits de meest gesproken moedertaal in Europa is. Leerlingen in Nederland krijgen automatisch Engelse les. Dit terwijl 55 miljoen Europeanen Engels als moedertaal hebben en 100 miljoen Europeanen Duits als moedertaal hebben. Duits wordt niet alleen in Duitsland gesproken, maar ook in Zwitserland, Oostenrijk, Noord-Italië, Luxemburg en een deel van België. Daarnaast is Duitsland de belangrijkste handelspartner van Nederland. Kennis van de Duitse taal zou carrièrekansen dus aanzienlijk kunnen vergroten.

Duitstalige muziek

Dit jaar was het thema van de Dag van de Duitse taal Duitstalige muziek. De initiatiefnemers wilden hiermee duidelijk maken dat de Duitse taal niet alleen nuttig is, maar ook mooi en poëtisch. Voorbeelden van Duitstalige muziek zijn: Bach, Helene Fischer, Revolverheld en Rammstein. De Actiegroep Duits hoopt dat vooral scholen de Duitse taal onder de aandacht gaan brengen. Scholieren waarderen het vak Duits meer als er tijdens de lessen aandacht is voor actualiteit en cultuur van Duitstalige landen, blijkt uit het Belevingsonderzoek Duits 2017 van het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA). Tijdens de Dag van de Duitse taal kan hier op ingespeeld worden. Bijvoorbeeld door het draaien van Duitse muziek in de aula, het koken van Duitse gerechten of het organiseren van taaldorpen waar leerlingen in gesprek gaan met Duitsers. De Actiegroep Duits ondersteunt scholen door het geven van lesmateriaal.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!