Places logo
Menu

Diversiteit op de werkvloer: winstgevend voor ieder bedrijf

Diversiteit op de werkvloer: winstgevend voor ieder bedrijf

Het is zo'n onderwerp dat bij veel bedrijven al een tijdje ergens onderaan op de agenda staat: het creëren van diversiteit op de werkvloer. Bedrijven willen wel, maar voeren geen actief beleid of hebben niet de knowhow om een diverse werkvloer te creëren. En dat terwijl onderzoek al jaren aantoont dat bedrijven die een actief diversiteitsbeleid voeren er zowel financieel als cultureel op vooruit gaan.

Wat houdt diversiteit in?

Diversiteit kan worden geïnterpreteerd in de breedste zin van het woord zelf: van alles wat. Een diverse werkvloer bestaat bijvoorbeeld uit mannen en vrouwen op ieder niveau in de organisatie; een onderwerp waar feministische bewegingen al jaren naar streven in hun strijd om vrouwenemancipatie.

Etnisch-culturele diversiteit

Alleen een mix van mannen en vrouwen betekent echter nog geen diversiteit. Ook verschillende culturen kunnen een zegen zijn voor uw bedrijf. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat bedrijven beter presteren wanneer hun personeel een gemengde culturele achtergrond heeft. Ze zijn creatiever, innovatiever en zijn beter in staat om in te spelen op diverse klantgroepen. Deze etnisch-culturele diversiteit kan zich ook uiten in de vertegenwoordiging van verschillende groepen en klassen in de maatschappij.

LHBTQ

Een stap verder in het streven naar diversiteit op de werkvloer is het creëren van eerlijkheid en gelijkheid op de werkvloer. Hierbij draait het om een cultuur waarin medewerkers zich geaccepteerd voelen en zichzelf kunnen zijn. In dit kader is het creëren van een LHBTQ's inclusieve werkplek een belangrijke stap naar het verankeren van het diversiteitsbeleid in de bedrijfscultuur. De letters LHBTQ staan voor verschillende groepen die psychologisch tussen mannen en vrouwen in staan:

L - lesbisch - vrouwen die op vrouwen vallen
H - Homo - mannen die op mannen vallen
B - Biseksueel - mannen of vrouwen die vallen op zowel mannen als vrouwen
T - Transgender - mannen die zich vrouw voelen, vrouwen die zich man voelen
Q - Queer - parapluterm voor mensen die zich afzetten tegen 'hokjesdenken'.

De term krijgt steeds meer aandacht op de werkvloer. En terecht, want medewerkers kunnen alleen optimaal presteren wanneer zij zich volledig geaccepteerd voelen. Wanneer iedereen in staat is zichzelf te zijn op het werk, geeft het hen de mogelijkheid om zich te concentreren op andere dingen die voor hen belangrijk zijn, waardoor ze het succes van hun team en het bedrijf helpen vergroten.

Een omgeving die 'LHBTQ-inclusief' is, is dus gunstig voor het welzijn van de medewerkers en zorgt niet alleen voor een authentieke en open bedrijfscultuur, maar verhoogt de productiviteit van de hele organisatie wat op termijn financieel tot uiting komt.

Hoe staat het nu met diversiteit?

Het aantal ondernemingen waarbij het diversiteitsbeleid stevig is verankerd in de bedrijfscultuur is met iets meer dan 44% nog altijd in de minderheid. Dit blijkt uit een enquête van recruitmentbureau PagePersonnel. Volgens de uitkomst van de enquête is 18% nog in de opstartfase. Voor een andere 18% is diversiteit wel een belangrijk onderwerp voor de nabije toekomst, maar ontbreken er nog concrete plannen. Voor bijna 20% speelt het onderwerp op dit moment en in de nabije toekomst geen rol.

Waarom diversiteit op de werkvloer gunstig is

De ondernemingen die in diversiteit investeren noemen in de enquête van PagePersonnel verschillende concrete resultaten. Zo zegt 63% dat de sfeer op de werkvloer dankzij het beleid is verbeterd en ziet bijna een kwart (24,1%) dat de tevredenheid onder werknemers is toegenomen.

Daarnaast zegt 20% van de bedrijven dat het diversiteitsbeleid tot betere producten en oplossingen leidt en geeft 63% aan dat zij dankzij hun beleid aantrekkelijker zijn geworden voor kandidaten. Verder hebben bedrijven met diversiteit op de werkvloer:

 • Vaak een hogere omzet
 • Betere overlevingskansen
 • Meer inzicht in de ontwikkelingen in de markt
 • Een beter imago

Hoe kunt u de stap zetten naar diversiteit op uw werkvloer?

Ten eerste is het belangrijk om te weten hoe u er wat diversiteit betreft voorstaat. Om bedrijven hierbij te ondersteunen, heeft het Kennisplatform Integratie & Samenleving een diversiteitsaudit ontwikkeld. Dit is een gratis webtool met 23 stellingen verdeeld over de vijf gebieden: visie, leiderschap, personeel, organisatiecultuur en borging. Bij elk item van de audit staat een onderbouwing, voorbeelden en tips om een stap verder te komen.

Hans Bellaart, projectleider bij Kennis-platform Integratie & Samenleving, helpt u vast op weg met de volgende vijf belangrijke tips:

 • Zoek de meerwaarde van diversiteit door het organiseren van interne bijeenkomsten met het management en medewerkers en ontwikkel zo een visie op diversiteitsbeleid.
 • Het diversiteitsbeleid kan niet alleen worden gedragen door de afdeling HR. Om het beleid te integreren in de bedrijfscultuur is het zaak om actief leiding te geven aan het beleid en concrete diversiteitsdoelstellingen te maken.
 • Wees (vooral als HR-afdeling) extra scherp op (onbewuste) vooroordelen. Hiertoe wordt bedrijven aangeraden om zichzelf te trainen in het omgaan met diversiteit in werving, selectie en behoud van medewerkers.
 • Werk aan een organisatiecultuur waarin medewerkers in een minderheidspositie zich ook thuis voelen.
 • Borg het diversiteitsbeleid in de reguliere planning- & controlcyclus en zorg voor een goede verantwoordelijkheidsstructuur in het management.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
 • 100% gratis en vrijblijvend
 • Marketingadvies op maat
 • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!