Places logo
Menu

Dierendag: merendeel websites van dierenartsen blijkt niet gebruiksvriendelijk

Dierendag: merendeel websites van dierenartsen blijkt niet gebruiksvriendelijk

Nederland viert vandaag Dierendag. Jaarlijks wordt op 4 oktober wereldwijd extra aandacht geschonken aan dieren. In hun passie voor dieren is deze dag ook voor dierenartsen een belangrijk moment. Zo verbeteren zij het dierenwelzijn en geven advies over de beste verzorging van uw huisdieren. Ook voor dierenartsen zijn websites van belang. Wanneer dierenbezitters zoeken naar informatie over behandelingen, tarieven en openingstijden, kiezen, vooral jongere generaties, steeds meer het internet om snel praktische informatie te zoeken.

Willen dierenartsen, zeker in grote steden, goed gevonden worden door deze doelgroep, dan is het van belang dat zij beschikken over een goede, zakelijke website. Places zet zich, met ondere andere een website-platform in voor het verbinden van ondernemer en consument en stimuleert ondernemers en kleine bedrijven om te zorgen voor een goede website. In het kader van Dierendag nam Places de websites van Nederlandse dierenartsen onder de loep.

Actieve websites

Nog steeds zijn er veel kleine dierenartsen die een inactieve website hebben. In totaal zijn 1.472 websites getest op status. Van deze websites, waarvan de domeinnaam dus in het bezit is van de eigenaar maar de website niet actief is, zijn er 583 inactief.

SSL-versleuteld

Een basisvoorwaarde voor een veilige website is versleuteling. Dit houdt in dat gegevens die worden uitgewisseld tussen de gebruiker en de server (waarmee de internetpagina gegevens uitwisselt) versleuteld zijn. De gegevens kunnen daardoor niet worden onderschept door internetcriminelen. U kunt dit zogeheten SSL-certificaat herkennen aan het sleuteltje in de adresbalk en aan de 'https' in de URL. Op websites met deze twee beveiligingskenmerken kunt u dus gerust persoonlijke gegevens achterlaten. Van de 889 actieve websites blijkt dat minder dan de helft (42%) van de Nederlandse dierenartsen een SSL-certificaat heeft toegevoegd aan hun website. Dit betekent dat u op de overige 58% van de websites niet verzekerd bent van het veilig uitwisselen van bijvoorbeeld persoons- en betalingsgegevens.

Responsiveness

Als laatste is gekeken naar de responsiveness van de websites. Websites met een responsive design zijn 'gebruiksvriendelijk' voor de gebruiker. Het houdt in dat de website goed meeschaalt met het formaat van het scherm van de gebruiker als deze een website bezoekt. In deze test zijn 359 websites van de 889 actieve websites meegenomen. Ook uit deze test blijkt dat veel websites niet voldoen. Slechts 27% van de websites bezit over een responsive design. Zonder dit design kunnen teksten en foto's verspringen waardoor een website niet goed zichtbaar is en niet goed functioneert. Het belang van een gebruiksvriendelijke website is groot, omdat uit steeds minder onderzoek blijkt dat internetgebruikers maar een paar seconden de tijd nemen om een website te beoordelen. Wanneer een website dus niet goed verschijnt op het scherm van de gebruiker, is de kans groot dat hij de website verlaat en op zoek gaat naar een andere aanbieder.

Conclusie onderzoek

Uit de verschillende tests blijkt dat bezoekers op meer dan de helft van de dierenartsen websites niet verzekerd zijn van gegevensversleuteling. Zeker nu steeds meer dierenartsen nieuwsbrieven schrijven voor klanten of online dierenverzorgingsproducten verkopen, is gegevensversleuteling van groot belang. Internetbrowsers waarschuwen internetgebruikers daarnaast steeds vaker bij het bezoeken van een niet-versleutelde website. Onveilige websites kan bezoekers weerhouden om de website te bezoeken. Deze kans wordt groter wanneer uw website ook niet responsive is, wat in veel gevallen zo blijkt te zijn bij onderzochte websites van dierenartsen.

Bent u dierenarts of heeft u een website in een andere branche? Zorg er dan voor dat uw website veilig en responsive is. Niet alleen verhoogt het uw betrouwbaarheid, ook maakt u het voor potentiële klanten prettig om uw website vanaf verschillende apparaten te bezoeken. Daarnaast hebben zoekmachines als Google een voorkeur voor websites met een SSL-certificaat en responsive design. Het kan uw zoekmachineoptimalisatie (SEO) dus een flinke boost geven.

Foto: Canva

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!