Places logo
Menu

De zakelijke dienstverlening blijft groeien, ook in 2019

De zakelijke dienstverlening blijft groeien, ook in 2019

Dit blijkt uit onderzoek van bedrijfsinformatie-specialist Graydon. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de branche de afgelopen jaren flink is gegroeid: in het tweede kwartaal van 2018 steeg de omzet van de zakelijke dienstverlening met 8,6 procent ten opzichte van een jaar eerder. Met name de omzetten van ingenieurs en rechtskundige dienstverleners groeide hard.

De zakelijke dienstverlening groeit door in 2019

ING verwacht dat de branche in 2019 wederom zal groeien, met zo'n 3,5%. Deze verwachte groei is lager dan de afgelopen twee jaar en is gebaseerd op een lagere groei van de economie en de investeringen. Ondanks de minder harde groei is de groei van de zakelijke dienstverleners al zes jaar op rij hoger dan die van het bruto binnenlands product (bbp).

Flexbranche groeide het snelst in 2018

De snelst groeiende branche binnen de zakelijke dienstverlening in 2018 was de flexbranche. Dit kwam met name door de groei van het uitzenden van werknemers. De verwachting voor 2019 is dat deze groei iets zal afnemen en dat er meer aandacht zal zijn voor het werven en plaatsen voor werk met een langer karakter of zelfs in vast dienstverband. Toch blijft de branche groeien, mede door het tekort aan vakkundig personeel.

Welke branches zullen in 2019 het meest groeien?

ING zegt in haar ramingen ook wat over de branches die volgens hen wat omzet betreft het hardst zullen groeien in 2019:

  • Organisatiebureaus
  • Design, Fotografie, Vertaalbureaus
  • Flexbranche

Lichte daling in ondernemersvertrouwen

Het vertrouwen dat ondernemers hebben in de zakelijke dienstverlening zal naar verwachting iets dalen. Begin 2018 vond een op de vijf ondernemers dat het economisch klimaat was verbeterd, eind 2018 was dit bij slechts een op de zeven ondernemers het geval.

Minder werknemers in de financiële dienstverlening

Sinds 2008 neemt het aantal werknemers in de financiële dienstverlening af. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS, eind vorig jaar. In de periode 2006 - 2016 nam dit aantal met zo'n 43 duizend af tot 212 duizend. Eén van de oorzaken is de bankencrisis, waarin veel werknemers hun baan verloren. Een andere belangrijke oorzaak zijn de technologische ontwikkelingen als internetbankieren, wat ervoor heeft gezorgd dat er minder mensen nodig in de sector.

Foto: Bigstock

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!