Places logo
Menu

De toenemende populariteit van mobiele webshops

De toenemende populariteit van mobiele webshops

Steeds meer mensen shoppen online via hun mobiele telefoon. De mobiele webshops rijzen als paddenstoelen uit de grond en zijn steeds succesvoller. Hoe kunt u zo'n mobiele website maken en wat komt daar allemaal precies bij kijken? Lees snel verder hoe u voor uw bedrijf een goede mobiele webshop kunt opzetten.

Onderzoek

Onlangs publiceerde brancheorganisatie Thuiswinkel.org een marktonderzoek waarbij de cijfers er niet om liegen: mobiele webshops zijn mateloos populair onder consumenten. Zo kochten klanten in 12 miljoen mobiele bestellingen voor 550 miljoen euro aan spullen. Hierdoor was de mobiele omzet goed voor 11 procent van de totale omzet van webwinkels. In totaal hebben 2,3 miljoen Nederlanders een online aankoop gedaan met een smartphone of tablet. Ongeveer één derde van die mobiele kopers kocht afgelopen halfjaar voor het eerst op deze manier.

ipad-iphone-beste

Net als in het voorgaande halfjaar bestelden Nederlanders met hun tablet of mobieltje vooral kleding en schoenen. Daarnaast hebben zij hiermee ook veel persoonlijke verzorgingsproducten, computer hardware, muziek downloads en vliegtickets aangeschaft.

Het maken van een mobiele webshop

Heeft u een webshop en wilt u meegaan met deze winstgevende trend om van uw webshop ook een mobiele webshop te maken? Dat kan door het te doen via een tool waarmee je je webshop in een paar kliks omzet naar een mobiele webshop. Voorbeelden van deze tools zijn Mopact, MakeMobile en SiteOp.Mobi. Mopact biedt een gratis versie aan, waarmee u drie pagina's aan kunt maken voor een mobiele webshop. Voor 18 euro per maand heeft u vijf pagina's en voor 26 euro per maand tien pagina's. Ook via MakeMobile kunt u gratis een mobiele webshop maken. Vanaf vier pagina's betaalt u (vanaf 3,66 euro per maand). Met SiteOp.mobi kunt u een mobiele site maken die u vervolgens dertig dagen gratis kunt proberen, om er daarna 5,95 euro per maand voor te betalen.

Mobiele website vs responsive web design

Wilt u als ondernemer iets verder gaan met uw mobiele webshop? Naast een 'eenvoudige' mobiele website kunt u dan ook kiezen voor een responsive web design, zoals de website van Beste.nl. Beide mogelijkheden hebben hun verschillen en overeenkomsten die nadere toelichting vereisen. Deze toelichting volgt hieronder. Een mobiele website is een aparte website, die getoond wordt aan bezoekers vanaf een mobiel apparaat. Afhankelijk van webbrowser of apparaat wordt bepaald welke variant van de website wordt getoond. Vaak is dit een zogenaamde 'm'-site, zoals m.telefoonboek.nl. Mobiele websites worden apart ontworpen ten opzichte van de oorspronkelijke website, waarbij de prestaties van de mobiele site centraal staat. Hierbij ligt de focus op de relevante functionaliteit voor de gebruiker. De kunst van het weglaten is hier van toepassing.

responsive-design

Bij responsive web design past de website zich aan aan de schermdimensies van het apparaat waarop de gebruiker de website bezoekt. Afbeeldingen schalen en passen zich aan aan de beschikbare ruimte in de box. Over het algemeen bevat een responsive website voor de mobiele device alle functionaliteit die de bezoeker op een PC ook heeft. Bij responsive web design is het aan te raden een webdeveloper in te schakelen die dit op de juiste manier voor u kan bewerkstelligen. Zowel een mobiele website als responsive web design hebben hun voor- en nadelen. Hieronder staan ze allemaal op een rijtje en kunt u beslissen welke mogelijkheid het beste past bij de doelstellingen van uw bedrijf:

responsive-mobiel

Nederlandse mobiele webshops

Veel grote Nederlandse bedrijven hebben inmiddels een mobiele webshop. Denk aan Bol.com, Wehkamp.nl en Hema.nl. Naast deze grote ketens is er, gezien de eerdergenoemde cijfers, genoeg ruimte voor u als ondernemer om van uw webshop een winstgevende mobiele versie te maken. En wilt u nog meer weten over een mobiele of responsive website? Of wilt u graag nog meer voorbeelden van mobiele websites? Kijk dan ook eens naar de mobiele websites van Telefoonboek.nl en Openingstijden.com.

Hoe kun jij je bedrijf
laten groeien?

Gratis adviesgesprek

Wij helpen ondernemers groeien! Benieuwd wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen?
Plan een gratis adviesgesprek in met onze adviseur.

Plan een gratis adviesgesprek

Meer weten over een adviesgesprek

Gratis adviesgesprek
  • 100% gratis en vrijblijvend
  • Marketingadvies op maat
  • Geen verplichtingen
Google Reviews 4,5
starstarstarstarstar_half

Ook optimaal vindbaar en bereikbaar zijn? Zet je bedrijf op de kaart met Alles-in-1!